INTERACTIEVE VORMEN

Voor wie wired is wordt Internet een steeds belangrijker bron van informatie. En dus van leren. Los van de sites die om wat voor reden dan ook bruikbare gegevens leveren, zijn er legio educatieve sites waar soms zelfs complete lespakketten te vinden zijn.

Wat betreft het aanbod springt die van de BBC (www.bbc.co.uk/education) eruit. De informatie is meestal op de een of andere manier gerelateerd aan programma's van de BBC, maar heel goed los daarvan bruikbaar. En genietbaar: de speelse en prikkelende manier waarop alles wordt gepresenteerd is ongeëvenaard voor een educatieve website. Test je kennis over de groten der aarde met behulp van een quiz, leer over de industriële geschiedenis van Engeland via de routes van presentator Fred Dibnah. Voor wie vertrouwd is met educatieve cd-roms, is het allemaal niet nieuw, maar het is wel gratis, toegankelijk en heel erg goed gemaakt. Ook een sterk punt is dat BBC education geen onderscheid maakt tussen leren voor volwassenen, tieners en kinderen. Zo brengen deze makers `een leven lang leren', de wens van onze overheid, al in de praktijk.

De interessantste Nederlandse educatieve site is zonder twijfel EDUHML van het Haags Montessori Lyceum, een virtuele en interactieve driedimensionale wereld die door HML-leerlingen en hun collega's van een school in Meudon (Frankrijk) en een in Sint Petersburg zelf wordt `gebouwd' met behulp van Active Worlds-software. Elke tempel, tentoonstellingshal of toren die zij maken of gebruiken, is een deel van hun opleiding. In het Natuurkundegebouw visualiseren zij ingewikkelde formules met behulp van animaties; elders zetten de studenten in hun beste Frans of Engels samen projecten op. Met behulp van al dan niet zelfontworpen poppetjes (avatars) kunnen zij rondwandelen en met elkaar en met bezoekers van de site praten.

Voor EDUHML is de (gratis) software van Active Worlds nodig (www.activeworlds.com); kies dan EDUHML in de lijst virtuele werelden.

(Tekst Ineke Schwartz, montage Marcel de Lange)

    • Ineke Schwartz