Indiase regering wil vijf jaar kunnen aanblijven

De Indiase regeringscoalitie onder leiding van de nationalistische hindoepartij BJP wil dat regeringen in het vervolg de volle periode van vijf jaar kunnen aanblijven. De grondwetswijziging, die de coalitie voorstelt in haar verkiezingsprogramma, is bedoeld om meer stabiliteit in de politiek te creëren. India heeft de afgelopen drie jaar vijf regeringen gehad; volgende maand worden voor de derde keer sinds 1996 parlementsverkiezingen gehouden.

De nieuw gevormde Nationale Democratische Alliantie (NDA), waarmee de BJP en een aantal van haar coalitiegenoten de verkiezingen ingaan, wil verder dat de hoogste politieke functies in het land, zoals het president- en premierschap, alleen kunnen worden bezet door personen die in India zijn geboren. Die boodschap in het gisteren gepresenteerde verkiezingsprogramma is nadrukkelijk bedoeld tegen de voorzitter van de Congrespartij, de in Italië geboren Sonia Gandhi, weduwe van de vermoorde oud-premier Rajiv Gandhi. De afgelopen maanden heeft vooral de BJP van premier Atal Behari Vajpayee felle kritiek geuit op de Congrespartij die Sonia Gandhi na een eventuele verkiezingsoverwinning naar voren zou willen schuiven als premier, wat volgens haar critici een blamage zou zijn omdat een land met bijna één miljard inwoners in staat moet zijn een ,,echte'' Indiër te vinden voor de belangrijkste politieke functie.

De 52-jarige Gandhi houdt het nog in het midden. Zij heeft gezegd dat de Congrespartij pas na de verkiezingen een premier moet kiezen als de partij een overwinning behaalt. Die kans lijkt overigens zeer gering. Peilingen wijzen op een forse overwinning voor de NDA. De populariteit van met name premier Vajpayee is omhooggeschoten als gevolg van de militaire successen van het Indiase leger in Kashmir, die een golf van nationalisme met zich meebrachten in India.