IMF waarschuwt Indonesië

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren Indonesië gisteren gemaand snel een openbaar onderzoek in te stellen naar een nieuw bankschandaal en de schuldigen te straffen. Volgens IMF-woordvoerder Vasuki Shastry heeft IMF-topman Stanley Fisher dit telefonisch meegedeeld aan de Indonesische president Habibie.

Het fonds heeft Indonesië de afgelopen twee jaar voor tientallen miljarden dollars aan steun toegezegd om de economische crisis, die het land sinds 1997 teistert, te boven te komen. Ongeveer 80 miljoen dollar (166 miljoen gulden) daarvan zouden verdwenen zijn uit de boeken van de onlangs genationaliseerde Bank Bali, om de kas van Habibie's politieke partij Golkar te spekken. Het nieuwe bankschandaal en de aanhoudende politieke onrust veroorzaakten vorige week de sterkste terugval in maanden van Indonesië's nationale munt, de roepia. (AP)