Gullit blijft coach Newcastle United na steunbetuiging

Manager Ruud Gullit van Newcastle United heeft op aandringen van zijn spelers besloten geen ontslag te nemen. Onder leiding van de Nederlandse trainer beleeft de Engelse club een slechte start in de Premier League. Newcastle verloor de eerste drie competitiewedstrijden van het nieuwe seizoen. Het betrof de slechtste competitiestart sinds veertig jaar.

Na de 4-2 nederlaag bij Southampton stelde Gullit zijn verblijf in Newcastle openlijk ter discussie. Hij had vertrouwen in de kwaliteit van de spelersgroep en hij verklaarde het slechte spel door de blessuregolf in de selectie. Gullit twijfelde afgelopen weekeinde of het bestuur, de fans en de spelers nog achter hem stonden. Na de steunbetuiging van de spelers besloot hij aan te blijven. ,,Ik geloof oprecht in dit team en ik kan er nog iets moois van maken'', verklaarde hij gisteren.

Gullit werd bijna een jaar geleden aangetrokken bij Newcastle United. Daarvoor was hij als coach bijna twee seizoenen werkzaam bij Chelsea, waar hij anderhalf jaar geleden wegens te hoge salariseisen werd ontslagen. In Newcastle werd hij de opvolger van de Schotse trainer Kenny Dalglish. Gullit plaatste zich vorig seizoen met Newcastle voor de Engelse Cup Final. Tegenstander Manchester United won de eindstrijd op Wembley met 2-0.

In de Engelse competitie verspeelde koploper Aston Villa gisteravond twee punten tegen West Ham United. Sinclair van West Ham zorgde in de laatste minuut voor de 2-2 eindstand. Door het gelijkspel verzuimde Aston Villa alleen de leiding te nemen in de Premier League. De ploeg uit Birmingham staat met zeven punten uit drie wedstrijden op gelijke hoogte met Manchester United en Arsenal.

In de eerste divisie heeft NAC de eerste competitiewedstrijd verloren. De Bredase club, vorig seizoen gedegradeerd uit de eredivisie, was gisteravond niet opgewassen tegen FC Zwolle. NAC verloor de uitwedstrijd met 4-3. Tuhuteru maakte drie minuten voor tijd de winnende treffer voor de Zwollenaren. Bij NAC stond Vogt in het doel. Hij verving Karelse, die vorige week een contract tekende bij Newcastle United. In het Haagse Zuiderpark eindigde het duel ADO-TOP Oss in een 0-0 gelijkspel. Eindhoven begon met een 1-0 zege tegen Heracles.

De Verenigde Staten hebben de nationale ploeg van Iran uitgenodigd voor een vriendschappelijke voetbalwedstrijd. Het duel zal waarschijnlijk komende winter in Los Angeles worden gespeeld. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse bond is de komst van Iran voor 75 procent zeker. De VS en Iran onderhouden sinds de gijzelingsactie in Teheran in 1979 geen diplomatieke betrekkingen. Bij het WK in 1998 eindigde een onderlinge groepswedstrijd in een 2-1 zege voor Iran.

De Spaanse voetbalclub Racing Santander heeft dit seizoen een 14-jarig talent in de selectie opgenomen. Jeugdinternational Jonathan wordt in Spanje als een wonderkind beschouwd. De Paraguayaanse trainer Benipez heeft hoge verwachtingen van de linkermiddenvelder. Tijdens een trainingskamp in Nederland maakte Jonathan vorige maand indruk met technische hoogstandjes.