GM-proeven Britse boeren bedreigd

Als de Britse overheid proefakkers met genetisch gemanipuleerde gewassen niet beter beschermt tegen aanslagen door activisten, verleggen biotechnologiebedrijven hun experimenten naar andere Europese landen.

Dat heeft Roger Turner, voorzitter van een Britse en van een wereldwijde belangengroep van biotech-industrieën gisteren tegenover de BBC gezegd. Turner overweegt de proeven te verplaatsen naar Frankrijk, Denemarken en Nederland, waar de overheid minder gedetailleerde informatie over de precieze locatie zou vrijgeven.

Het dreigement komt nadat de Britse regering gisteren de plaats bekendmaakte van vier nieuwe proefvelden voor zogeheten GM-gewassen. Politiekorpsen in heel Engeland bereiden zich voor op nieuwe sabotage-acties die radicale anti-GM-activisten gisteravond hebben aangekondigd.

De Britse regering beloofde aanvankelijk de locatie van de proefakkers, merendeels met genetisch gemanipuleerd raapzaad, geheim te zullen houden, maar besloot die gisteren toch vrij te geven.

De officiële ,,transparantie'' moet onderstrepen dat de overheid verantwoordelijk wil omgaan met de in het Verenigd Koninkrijk uiterst omstreden technologie. Maar ,,als de openheid wordt misbruikt bezinnen we ons op het beleid'', aldus een regeringswoordvoerder.

De proeven worden gehouden op akkers van maximaal een halve hectare en hebben tot doel te onderzoeken welk effect GM-gewassen in het vrije veld hebben. De genetische structuur van die gewassen is kunstmatig veranderd, bijvoorbeeld om ze beter bestand te maken tegen insecten of schimmels. Daardoor zou de opbrengst verhoogd kunnen worden en zijn minder pesticiden nodig. Activisten, onder wie de Britse kroonprins Charles die een pleitbezorger is van biodynamisch boeren, zeggen te vrezen dat stuifmeel van GM-akkers overwaait naar andere akkers en daar het gewas `besmet'.

Volgens de internationale milieugroep Friends of the Earth leveren de proeven ,,geen wetenschappelijk bewijs'' op en vormen ze ,,een milieu-risico''. De groep noemt de door de Britse overheid goedgekeurde gedragscode van de biotech-industrie ,,zwak en oncontroleerbaar''. De proefvelden zijn niet meer dan ,,sluipende commercialisering van GM'', aldus Friends of the Earth.