GEROOSTERDE AARDAPPELS MET LAURIERBLADEREN

Het restaurant waar wij 's middags in Saint Hippolyte du Fort (in de Franse Cévennes) wilden eten was vol. Dit was de tweede keer dat we vergeefs bij dit restaurant waren: de eerste keer was het op de vaste maandag gesloten. Van een vriendin had ik een kaartje van een ander restaurant gekregen, maar dat was een half uur rijden en daar hadden wij ook niet gereserveerd. Toch maar proberen. Na een prachtige rit door de bergen langs de snelstromende rivier de Vis en vervolgens even door een bos over een zeer smal weggetje, stonden wij voor Château d'Isis bij het dorp Saint Julien de la Nef. Dit afgelegen château was jaren of misschien wel eeuwen verwaarloosd, tot de huidige eigenaren besloten het langzaam maar zeker te restaureren. Een deel van het château was al verbouwd tot een hotel met drie of vier kamers. Een ander deel is tot restaurant verbouwd en daar is de sfeer middeleeuws; één grote kamer met een enorme open haard waar al het vlees bereid wordt. Er is één menu van 90 franc, maar dat bestaat uit vier gangen en voor elke gang is er de keuze uit drie of vier gerechten. Vandaag beschrijf ik een van de bijgerechten; binnenkort een recept voor een heerlijke roqueforttaart. U kunt de aardappels schillen als de schil dik en taai is, maar voor nieuwe aardappels hoeft u de schil alleen goed af te boenen onder de koude kraan. Doe de aardappels in een ruime pan met gezouten water en breng aan de kook. Laat circa 1 minuut koken en giet de aardappels meteen af. Laat ze iets afkoelen. Verwarm de oven voor op 200° C. Maak met een scherp mes ongeveer tot de helft in elke aardappel een paar inkepingen. Schuif een laurierblad in elke inkeping. Giet de helft van de olijfolie in een ovenschaal waar de aardappels makkelijk naast elkaar in passen. Schik er de gevulde aardappels in en bestrooi ze royaal met het grove zeezout en de versgemalen peper. Giet er de rest van de olijfolie over en wentel er de aardappels door tot ze helemaal met het zout, de peper en olie bedekt zijn. Zet ze 1 tot 1 1/2 uur in de oven, waarbij u ze ongeveer om de 20 minuten met de afgelopen olie inkwast. Controleer of ze volkomen gaar zijn door er even de punt van een scherp mes in te steken. Dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean