Gematigde groei Hunter Douglas

Ondanks de economische crisis in Latijns-Amerika heeft Hunter Douglas (onder andere Luxaflex) in de eerste helft van dit jaar zowel de omzet als de winst kunnen verhogen. De omzet steeg met 5,3 procent tot 646 miljoen euro (1,4 miljard gulden) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, terwijl de nettowinst met 8,7 procent toenam tot 44,1 miljoen euro (97,2 miljoen gulden).

Hunter Douglas heeft goede jaren achter de rug. Vorig jaar boekte het bedrijf, dat over de hele wereld actief is als fabrikant van zogeheten `raambekledingsproducten', een recordwinst van 102 miljoen euro, 15 procent meer dan in 1997. Zulke stijgingen zullen voorlopig niet voorkomen, zei directeur R. Sonnenberg begin dit jaar al bij de presentatie van de jaarcijfers. Sonnenberg voorzag toen dat in alle regio's – met uitzondering van de Verenigde Staten – het economisch klimaat zich minder gunstig zou ontwikkelen. Die sombere verwachtingen blijken in de praktijk mee te vallen. In Europa, waar het bedrijf 36 procent van de omzet boekt, werd een tegenvallend eerste kwartaal in de maanden daarna ruim hersteld, terwijl het bedrijf in Noord-Amerika (47 procent van de omzet) naar eigen zeggen zelfs een recordomzet en -winst wist te boeken. In de kleinere afzetgebieden: Azië (5 procent) en Australië (5 procent) profiteerde Hunter Douglas van het economisch herstel na de Azië-crisis.

In de zwakste regio, Latijns-Amerika (7 procent van de omzet), werden ,,omzet en winst van Hunter Douglas ernstig beïnvloed door de economische recessie'', zo schrijft het bedrijf in een toelichting op de halfjaarcijfers. In deze regio voorziet Hunter Douglas wel een geleidelijke verbetering van de economische omstandigheden.

Ondanks de meer rooskleurige perspectieven in alle afzetgebieden blijft Hunter Douglas voorzichtig over de toekomst. Het bedrijf houdt vast aan de begin maart uitgesproken verwachting dat de winstgroei in 1999 zich gematigd zal ontwikkelen. Hunter Douglas bestaat uit een combinatie van 136 ondernemingen, die actief zijn in 80 landen. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Rotterdam, heeft circa 13.500 mensen in dienst. Naast raambekledingsproducten maakt Hunter Douglas renovatie- en bouwproducten.