Foster Parents Plan aast op hulpgeld

Foster Parents Plan maakt aanspraak op een deel van de circa 650 miljoen gulden die minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking jaarlijks uitkeert aan de zogenoemde medefinancieringsorganisaties Novib, Icco, Bilance en Hivos. Indien Herfkens Foster Parents toelaat als nieuwe medefinancieringsorganisatie (MFO) moeten de andere organisaties wellicht tientallen miljoenen guldens inleveren.

De kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Foster Parents Plan heeft Herfkens in juli gevraagd om de MFO-status. Zij ziet zich daarbij gesterkt door een nieuwe subsidiewet die sinds begin dit jaar van kracht is en die toelating tot de club van MFO's in principe mogelijk maakt. In het verleden zijn aanvragen van andere organisaties als het Rode Kruis afgewezen. Maar dat was voor de nieuwe wet.

Herfkens neemt uiterlijk volgende maand een besluit. Foster Parents Plan wil tot die tijd geen commentaar geven. De organisatie krijgt het overgrote deel van haar inkomsten uit giften voor financiële adoptie van kinderen. De bestaande vier MFO's kunnen al twintig jaar rekenen op substantiële bedragen van het ministerie. Ze krijgen nu 650 miljoen voor hun programma's ten behoeve van ontwikkelingssamenwerking.

Herfkens zal bij een positief besluit voor Foster Parents Plan tegenwerking krijgen van de bestaande MFO's. Zij zullen geld moeten inleveren. ,,De spoeling wordt dan dunner'', aldus de woordvoerder van het ministerie.

De MFO's zijn voor het leeuwendeel van hun inkomsten afhankelijk van het geld van het ministerie. Hivos (humanistisch) en Icco (protestants) krijgen 90 tot 95 procent van hun budget van Ontwikkelingssamenwerking.

Herfkens heeft de MFO's vorige week om een advies gevraagd over Foster Parents Plan. Die overleggen nog over hun reactie.

    • Geert van Asbeck