FNV pleit voor vierdaagse tegen files op de weg

De vakcentrale FNV ziet de invoering van de vierdaagse werkweek als een oplossing voor het steeds nijpender probleem van de verkeersfiles. Ook meer telewerken en ontlastende vervoersregelingen moeten de overvolle wegen ontlasten. Dat zei FNV-voorzitter Lodewijk de Waal gisteren. De FNV wil daar met de werkgevers afspraken over maken tijdens het najaarsoverleg in de Stichting van de Arbeid aanstaande donderdag.

In 1995 lanceerde de FNV ook al eens een voorstel voor een vierdaagse werkweek. Dat ketste toen af, met name op de begeleidende eis van arbeidstijdverkorting. Ook in de huidige tijden van extreme schaarste op de arbeidsmarkt voelen werkgevers daar weinig voor.

Tegelijk dreigde FNV-voorzitter De Waal gisteren het overleg met de centrale werkgeversorganisaties op te schorten als deze hun achterban niet expliciet oproepen een eind te maken aan de sterke stijging van de salarissen van topmanagers. Volgens De Waal staat de geloofwaardigheid van de werkgeversorganisaties zelf ter discussie omdat het bestuur van VNO-NCW `deels' uit de gewraakte hebzuchtigen zou bestaan. Tegelijk eiste de FNV, met 1,2 miljoen leden Nederlands grootste vakcentrale, dat de inkomens van topmanagers voortaan duidelijk openbaar worden gemaakt. Blijven de werkgevers op genoemde punten de andere kant uitkijken, ,,dan gaan wij onze eigen weg'', aldus De Waal. ,,Wij leggen hiermee geen bom onder het poldermodel. De bommen liggen in de kantoren van de hoge heren met de topsalarissen.''

De Waal uitte gisteren zijn gespierde taal in een toelichting op de inzet van de FNV in de komende vergadering met de werkgevers in de Stichting van de Arbeid. Daarbij pleitte hij voor een voortgezette verantwoorde loonontwikkeling. Een zegsman van VNO-NCW sloot zich daarbij aan. De discussie over de salarishoogte van topmanagers laaide een week geleden weer op toen uit onderzoek bleek dat die hoogste inkomens vorig jaar met gemiddeld 8 procent waren gestegen (exclusief aandelenopties en andere emolumenten). De cao-lonen stegen toen nauwelijks 3 procent. Ook vorig jaar laaide het dispuut op naar aanleiding van de royale verzilvering van opties door topmanagers.