Enkhuizen zoekt dodelijke slang

In Enkhuizen is zondagavond een zeer gevaarlijke slang ontsnapt. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een lanspuntslang. Een beet van het dier is dodelijk zonder tegengif. De donkergroene slang van circa een meter lang valt aan zodra er oogcontact is. De Amsterdamse dierentuin Artis heeft maandagmiddag tegengif laten overbrengen naar een huisarts in Enkhuizen.

De slang verdween zondagavond uit een schuur in Enkhuizen. Het dier logeerde bij een bekende van de Amsterdamse eigenaar. De eigenaar is op vakantie naar Frankrijk en onbereikbaar. De oppas heeft de politie pas maandag aan het einde van de ochtend ingelicht.

Ruim veertig man politie en brandweer zocht gisteren ongeveer zes uur intensief naar het dier. Vanmiddag wordt de zoekactie voortgezet. Bewoners van Enkhuizen begaven zich gisteravond massaal op straat om de zoektocht van dichtbij mee te maken.

De politie wordt bijgestaan door de uit Maastricht afkomstige slangendeskundige W. Getreur, die speciale stokken heeft meegenomen om het reptiel te vangen. Op zijn advies is gezocht met zaklantaarns. De ogen van de slang reflecteren in het donker namelijk lichtschijnsel. De slang kan zich goed aanpassen aan de omgeving en is daarom moeilijk te traceren. De slang eet een keer in de veertien dagen en kan zich onder de huidige weersomstandigheden goed redden.

Maandagmiddag is het dier nog gezien door een kind in de omgeving van de schuur. Het kind heeft aan de hand van foto's bevestigd dat het om een lanspuntslang gaat.