Beurs in ban van inflatie VS

Het Damrak was vanochtend in de ban van de nieuwe inflatiecijfers in de Verenigde Staten, die in de middag bekend worden. De cijfers bepalen mede of de Amerikaanse centrale banken deze maand de rente verhogen. Rond het middaguur noteerde de AEX-index op een doodstille beurs nog geen punt hoger op 566,71.

,,Er is alleen een beetje activiteit in ABN Amro en Aegon'', aldus een handelaar. ,,Aegon profiteert van de naweeën van de halfjaarcijfers van vorige week en beleggers kijken reikhalzend uit naar de cijfers van ABN Amro, die donderdag bekend worden gemaakt.'' De twee financiële instellingen dikten respectievelijk 1,75 en 0,30 euro aan op 82,70 en 21,30.

De grootste stijger was kopieerbedrijf Oce, dat meer dan 5 procent steeg naar 20,55 euro. ,,De afgelopen maanden heeft het fonds het erg slecht gedaan. Beleggers vinden dat kennelijk toch een beetje overdreven'', verklaart een commissionair de stijging. Beleggers reageerden negatief op de halfjaarcijfers van raambekleder Hunter Douglas, die voorbeurs bekendmaakte dat de winst met bijna 9 procent omhoog was gegaan. Het fonds leverde bijna 3 procent in op 33,45 euro. Ook de oplopende rode cijfers van kabelmaatschappij UPC vielen niet in goede aarde. Het bedrijf werd met een daling van 2,50 euro op 53,50 afgestraft voor het verlies van ruim 300 miljoen gulden in de eerste zes maanden van dit jaar.