Azië helpt Hewlett-Packard

Het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard heeft de afgelopen maanden boven verwachting gepresteerd. In het derde kwartaal vn het op 1 november begonnen boekjaar steeg de nettowinst in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 37 procent naar 853 miljoen dollar (1,7 miljard gulden). De omzet groeide met 11 procent tot 12,2 miljard gulden.

Hewlett Packard profiteerde van het economisch herstel in Azië. In die regio steeg de omzet met 24 procent naar 1,7 miljard dollar. In Europa steeg de omzet 13 procent naar 4 miljard dollar en in de Verenigde Staten 14 procent naar 6,6 miljard. De productie van PC's, notebooks en UNIX-servers groeide naar een nieuw record. De omzet van computers en randapparatuur als printers en scanners steeg 12 procent naar 10,3 miljard dollar. De omzet van compact disc en cd-roms steeg in het afgelopen kwartaal sterk.

Agilent Technologies, het dochterbedrijf waarin HP's activiteiten op de innovatieve terreinen van halfgeleiders, biotechnologie, chemische analyse en technische ziekenhuisapparatuur zijn ondergebracht zal halverwege volgend jaar worden afgestoten. De beursgang van Agilent is in voorbereiding.

Carly Fiorna, de nieuwe bestuursvoorzitter van het concern, was gisteren bij de presentaties van de cijfers vol vertrouwen. ,,We zullen nog agressiever worden en ons nog sterker concentreren op de computerbranche'', aldus Fiorna. Zij onderstreepte dat HP zich sterk inspant om te profiteren van de kansen van Internet en electronische dienstverlening.

De verwachte omzetstijging van 10-14 procent voor het laatste kwartaal blijft overeind. Over de afgelopen negen maanden ging de winst met 22 procent omhoog naar 2,7 miljard dollar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. HP heeft in de hele wereld 123.500 werknemers en een jaar omzet van 47,1 miljard dollar.