Alcoa komt met nieuw bod op Reynolds

Het Amerikaanse Alcoa, 's werelds grootste aluminiumproducent, heeft zijn vijandige bod op zijn Amerikaanse concurrent Reynolds vernieuwd, nadat het management afgelopen zondag het bod als ,,onvoldoende'' had afgewezen. Alcoa wil bovendien het vertrek van het Reynolds-bestuur.

Alcoa bood gisteren aan het bod van 5,6 miljard dollar op alle aandelen volledig in contanten te voldoen om het aantrekkelijker te maken voor de aandeelhouders. Het overnamebod van Alcoa is een reactie op de het aangekondigde fusieplan van de aluminiumbedrijven Alcan (Canada), Péchiney (Frankrijk) en AluSuisse (Zwitserland).

Alcoa maakte gisteren ook bekend dat het de de aandeelhouders van Reynolds, vijfde aluminiumproducent ter wereld, zal vragen een nieuw bestuur aan te stellen dat het bod wel wil accepteren.

Afgelopen woensdag had Alcoa een bod in contanten en aandelen gedaan, wat volgens de aluminiumgigant uit Pittsburgh neerkwam op 5,6 miljard dollar. Afgelopen zondag liet het bestuur van Reynolds na een speciaal belegde bijeenkomst weten ,,alle alternatieven te onderzoek om het bod te maximeren, inclusief de verkoop van de onderneming.''

Het was onduidelijk of onder alternatieven ook een concurrerend bod op Reynolds valt. Een woordvoerster van Reynolds weigerde gisteren een toelichting op de verklaring. Verschillende analisten hebben gezegd dat het bod van Alcoa te laag is en voorspelding een overname-oorlog. ,,Verscheidene mensen die de industrie volgen zeiden vorige week dat het bod van Alcoa te laag was'', aldus Ilker Baybars, onderdecaan van de Carnegie Mellon Business School. ,,Ik denk dat er minstens een of twee andere spelers komen in dit stadium.''Baybars meent dat Reynolds overal 4 tot 18 dollar per aandeel meer kan krijgen dan de 65 dollar die Alcoa vorige en deze week heeft genoemd.

Deskundigen uit de sector voorspellen in elk geval dat de dagen van Reynolds als zelfstandige onderneming zijn geteld.

Een van de mogelijke overname-kandidaten is het Canadese Alcan, ondanks de aankondiging van Alcan's plan voor een fusie met Alusuisse en Pechniney. Vorige week toen Alcoa's bod openbaar werd, zei Alcan-topman Jacques Bougie dat zijn onderneming een bod op Reynolds niet uitsloot. ,,We sluiten geen opties uit.''

Alcan en de twee Europese aluminiumbedrijven hebben een gezamenlijke omzet van 21,6 miljard dollar, net iets meer dan de gezamenlijke omzet van 21 miljard dollar van Alcoa en Reynolds. Het fonds Michigan Avenue Partners, financiële dochter van General Electric, deed vrijdag een tegenbod op Reynolds, maar gaf volgens beursfunctionarissen in New York geen bijzonderheden over het bedrag. (AP)