Taalprobleem bij Vitesse: 1-1 tegen Cambuur

Met zes nieuwelingen in de ploeg kwam het ambitieuze Vitesse tijdens de competitiestart niet verder dan 1-1 tegen Cambuur. En met dat resultaat in Leeuwarden mocht de Arnhemse club zaterdagavond nog heel tevreden zijn. ,,Er had eigenlijk meer in gezeten'', concludeerde Cambuur-trainer Gert Kruys.

Het is niet raar dat de spelers van Vitesse elkaar vaak niet begrepen. ,,We speelden met een doelman uit Joegoslavië, een rechtsback uit Roemenië en middenvelders uit Joegoslavië en Mali. Logisch dat de communicatie nog niet optimaal was. De club doet er alles aan om dat te veranderen. Die jongens hebben drie keer per week Nederlandse les'', aldus Pierre van Hooijdonk, óók een nieuweling in Arnhem.

De spits, die deze week de geblesseerde Bergkamp bij Oranje vervangt, kreeg negentig minuten nauwelijks goede ballen aangespeeld. De duurste aankoop aller tijden van Vitesse benutte vlak voor rust in tweede instantie zijn enige echte kans. Het was de gelijkmaker. Cambuur was al na een minuut op voorsprong gekomen. De van Feyenoord gehuurde Robin Nelisse maakte een voorzet van Van Utrecht op fraaie wijze af. Later bleek dat de aanvaller bij die actie zijn pols had gebroken.

Vitesse-trainer Herbert Neumann zei na afloop veel te hebben geleerd van de eerste wedstrijd. ,,We zullen dreigender moeten spelen. Ik zag bijvoorbeeld dat er bij voorzetten te weinig spelers in het strafschopgebied stonden.'' Komende zondag wordt het al menens voor Vitesse. Dan komt PSV op bezoek in het Gelredome.

Ook andere ploegen zijn nog niet ingespeeld. FC Utrecht won door een doelpunt van aanvoerder Mitchel van de Gaag met 1-0 van NEC, maar dat ging verre van soepel. ,,We moeten nog aan elkaar wennen'', excuseerde trainer Wotte van Utrecht zich na afloop. Het zegt veel dat niet een speler, maar scheidsrechter Mario van der Ende de meest opvallende man op het veld was in Utrecht. De Hagenaar gaf negen gele kaarten, waarvan twee aan NEC-speler Danny Hesp, die in de tweede helft dus kon vertrekken.

RKC kende weinig mutaties in vergelijking met vorig seizoen. Dat was te zien. De Waalwijkse ploeg maakte een goede indruk tegen het veel grotere FC Twente en haalde zijn eerste punt binnen (1-1). RKC-trainer Martin Jol zei na afloop gemengde gevoelens te hebben. ,,Op zich is het resultaat goed, maar er had meer ingezeten.'' Met name spits Rick Hoogendorp kreeg een aantal mogelijkheden, maar hij er benutte er slechts één. Aanvoerder André Karnebeek had eerder voor de bezoekers gescoord. ,,RKC had meer verdiend'', erkende Twente-trainer Hans Meijer. ,,Vooral in de tweede helft zijn wij weggespeeld.''

Collega Gerard van der Lem van AZ had meer reden tot tevredenheid. De opvolger van Willem van Hanegem boekte met zijn ploeg tegen Fortuna in Sittard een 2-1 zege. Middenvelder Barry van Galen maakte beide doelpunten voor de Alkmaarse club. ,,Ik ben heel blij en opgelucht'', zei Van der Lem, voormalig assistent van Louis van Gaal bij Barcelona. Hij bekende flink zenuwachtig te zijn geweest voor zijn eredivisiedebuut. Opvallend was dat bij AZ drie oud-spelers van Fortuna voetbalden: Lee, Ricksen en Van der Weert.

De Graafschap en Roda JC kwamen tijdens hun ouverture in Doetinchem niet verder dan 0-0. De wedstrijd speelde zich voornamelijk op het middenveld af. Daar ontbrak bij de thuisclub veteraan Sonny Silooy. Hij was geschorst omdat hij zich in een interview negatief had uitgelaten over trainer Frans Thijssen en de club.

In totaal vielen op de eerste speeldag 23 doelpunten. Dat is een gemiddelde van 2,6 treffers per duel. De meest productieve duels waren Ajax-Heerenveen (3-2) en PSV-MVV (4-1). Er kwamen in negen wedstrijden 116.600 toeschouwers naar de stadions, gemiddeld 12.955 per ontmoeting. Ajax-Heerenveen (37.650) werd het best bezocht, FC Den Bosch-Feyenoord (4.500) het slechtst. Er werden in zijn totaliteit 34 gele kaarten uitgedeeld en één rode.