Slimme Hulzebosch winnaar na toneelstukje

Erik Hulzebosch kwam zaterdag in het Friese Hallum tot zijn eigen verbazing als eerste over de streep tijdens het Open Nederlands kampioenschap skeeleren over honderd kilometer. ,,I am dead.''

Erik Hulzebosch is een opvallende verschijning in het peloton marathonschaatsers en skeeleraars. De clowneske sporter met het aandoenlijke accent hunkert doorlopend naar aandacht. Hij wil niets liever dan in het middelpunt van de belangstelling staan. Dat lukt hem aardig dankzij zijn eigenzinnige uitspraken, maar zo nu en dan weet hij ook de camera's op zich gericht omdat hij een goede prestatie heeft geleverd. Zoals afgelopen zaterdag tijdens het NK skeeleren tussen de Friese koeien in en om Hallum.

Twee keer had hij er bijna doorheen gezeten, maar na een slijtageslag van bijna vier uur wist Hulzebosch zich in de beslissende sprint opvallend gemakkelijk te ontdoen van zijn Franse belagers Philippe Boulard en Tristan Loy. ,,Ik heb een beetje toneel gespeeld'', verklaarde Hulzebosch. ,,Ik vertelde die Fransen dat ik helemaal naar de kloten was. I am dead. Ik heb hen het kopwerk laten doen. Als een van hen demarreerde, reed de ander voor mij het gat dicht. Ik ben in een zetel naar de streep gereden.''

Voor de start had Hulzebosch zich ,,gruwelijk sterk'' gevoeld, maar gaandeweg de wedstrijd, die werd geteisterd door hevige regenbuien en een stevige wind, voelde hij de kracht langzaam uit zijn lichaam vloeien. Hulzebosch, die een winstpremie van 350 gulden mocht opstrijken, had gegokt op een eindsprint, maar de beide Fransen reden zo snel dat hij een overwinning eigenlijk al uit zijn hoofd had gezet. ,,Ik had het al mooi gevonden om als beste Nederlander te finishen'', ratelde Hulzebosch. ,,Die gele en die rode'', refereerde hij aan de wedstrijdtenues van Loy en Boulard, ,,bléven maar tegen mij praten, maar van de Franse taal kan ik echt niets maken. Dus heb ik overal maar oui op geantwoord, dat is het enige Franse woord dat ik ken. Ik geloof dat ze toen dachten dat ik er finaal doorheen zat.''

Boulard, Europees kampioen en derde in Hallum, en Loy (tweede achter Hulzebosch) wilden niets weten van de zogenaamde boerenslimheid van de Nederlander, die zaterdag voor de zesde maal de titel in Hallum in de wacht sleepte. ,,Erik heeft ons heus niets wijsgemaakt. Als het op een sprint aankomt, is hij nu eenmaal de sterkste van ons drieën'', pareerde Loy. De nog fris ogende jonge Fransman was twintig kilometer voor de eindstreep al overtuigd van de zege van Hulzebosch. ,,Ik heb nog even overwogen het niet op een eindspurt te laten aankomen, maar ik had de kracht niet meer om bij de anderen weg te rijden. Het leek alsof ik bevroren was.''

De twaalfde Bartlehiem Skeelertocht Ferwerderadiel, zoals het kampioenschap officieel heet, is voor de meeste skeeleraars het hoogtepunt van het seizoen. Het winnen van deze tocht door het Friese polderlandschap geeft extra glans aan de palmares van de deelnemers. Niet voor niets is de klassieker voor de derde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot Open Nederlands kampioenschap honderd kilometer. Het parcours langs de weilanden in en om Hallum is vlak en bochtig en alleen de echte toppers verschijnen aan de start in het kleine Friese plaatsje. ,,De organisatie heeft voor deze editie veel afmeldingen gekregen vanwege het slechte weer'', legt secretaris Henk van Os, wijzend op de startlijst van slechts dertig A-rijders, uit. ,,Jongens die niet helemaal in vorm of licht geblesseerd zijn, zien liever af van deze barre tocht.''

Enorme hoosbuien maakten het parcours over de beklinkerde straten zaterdag gaandeweg de wedstrijd gladder en het mag een heus wonder heten dat zich ook onder de tourrijders geen ernstige valpartijen voordeden. Halverwege de eerste van de vier ronden van vijfentwintig kilometer maakten Jacco Morren uit Kamperveen en Roelof Compagner uit Staphorst zich los uit het peloton. Smaakmaker Morren kiest regelmatig voor de aanval, maar weet desondanks zelden een wedstrijd te winnen. Ook nu moest Morren zijn vlucht staken, evenals Compagner die zijn falen weet aan verkeerd gestrikte veters. In de laatste ronde kon niemand in het peloton de ontketende Loy, Hulzebosch en Boulard meer bijbenen.

Het skeeleren heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen en dat weet Hulzebosch als geen ander uit te buiten. De schaatser verschijnt regelmatig op televisie en heeft zelfs een heuse carnavalskraker op de plaat gezet. Het drukke publiciteitsschema van Hulzebosch bracht zijn voorbereiding op de klassieker in Hallum bijna in gevaar. ,,Ik ben pas een week echt goed in training, maar net op tijd in vorm. De wedstrijd had geen dag eerder moeten beginnen, dan was ik nergens geweest'', gaf de Gramberger zonder aarzelen toe. ,,De honderd kilometer in Hallum is altijd zwaar en nu moet ik vanavond ook nog optreden'', verzuchtte Hulzebosch.

De kampioen ontbreekt in de selectie voor het EK skeeleren (van 18 tot en met 29 augustus in België). In die periode treedt hij namelijk op voor de Nederlandse militairen in Bosnië.

    • Annemarie van der Tuijn