Recessie in Japan ondermijnt gezin

De economische recessie en hoge werkloosheid in Japan ondermijnen de stabiliteit van het traditionele gezin in toenemende mate. Er komen steeds meer gevallen van kindermishandeling aan de oppervlakte. De overheid begint zich voorzichtig te roeren, ten koste van de sterke familiebanden in Japan.

Recente cijfers zijn niet voorhanden, maar twee jaar geleden lag het aantal gevallen van kindermishandeling al 30 procent hoger dan het jaar daarvoor. In 1997 waren er ruim 5300 meldingen, zo blijkt uit officiële cijfers. Volgens deskundigen is dit nog maar het topje van de ijsberg. ,,Het lijkt erop dat sprake is van een nieuw probleem, omdat er meer gevallen naar buiten komen. Maar ik heb sterk het gevoel dat het probleem al veel langer bestaat'', zegt een advocaat tegen de International Herald Tribune.

De krant noemt onder meer het voorbeeld van een vijf maanden oude baby die in een bagagekluis werd achtergelaten toen de ouders buiten de deur gingen eten. Een ander voorbeeld is het geval van twee kinderen die herhaaldelijk in een ijskoud afgedekt bad werden gezet waarin nog net ruimte was om te ademen.

Japan kent traditioneel zeer hechte familiewaarden, waar van buitenaf maar moeilijk binnen te komen is. ,,Het recht van de familie is erg sterk. Als een vader honderd jaar geleden geleden zijn kind per ongeluk doodsloeg omdat hij te streng was, werd hij niet eens ondervraagd'', zegt een Japanse hoogleraar familierecht.

Ook nu nog grijpt de overheid niet altijd adequaat in om misbruikte kinderen uit de greep van hun ouders te krijgen. Het kan soms jaren duren voor ze aan de ouderlijke macht worden ontrokken. Maar daar begint verandering in te komen. Voor het eerst hebben parlementariërs vragen gesteld en overwegen ze de strenge familiewetten te versoepelen. (ANP)