PSV veel sterker met gatenvuller Vogel

Aan feestvarkens geen gebrek bij PSV. Veteraan Jan Heintze maakte zaterdagavond zijn rentree met de aanvoerdersband. Topscorer Ruud van Nistelrooy maakte drie prachtige doelpunten, nadat hij voor de wedstrijd de `Zilveren Schoen' kreeg uitgereikt. De meeste waardering ging naar doelman Ronald Waterreus, wiens naam de hele wedstrijd werd gescandeerd door het Eindhovense publiek, als dank voor zijn eerzucht en zijn clubliefde. Maar het hoogste rapportcijfer ging naar de Zwitserse gatenvuller Johann Vogel. Hij stond aan de basis van de 4-1 zege op MVV.

Schijnbaar onopvallend bewoog de verdedigende middenvelder zich over het veld. Maar Vogel toonde een groot spelinzicht, hij leed nauwelijks balverlies en hij was het brein achter de meeste aanvallen van PSV. Vogel is een balafpakker die iedere trainer in zijn elftal wenst. Zijn acties zijn geen lust voor het oog – hij mist de elegantie van Luc Nilis of het killersinstinct van Van Nistelrooy – maar zijn acties zijn akelig efficiënt. Hoewel het armetierige tegenspel van MVV geen echte graadmeter vormde.

Vogel is een voetballer van het type-Jan Wouters, die overigens veel gemener was. Vogel kreeg in zijn zevenjarige loopbaan één rode kaart. Hij is een goed voorbeeld van de modern geschoolde voetballer, een tweebenige speler zonder duidelijke tekortkomingen. Of toch? ,,Ik ben geen dribbelkunstenaar en ik scoor heel weinig. Ik geef de ballen net zo lief aan een medespeler'', bekende hij in de catacomben van het Philips-stadion.

Vogel was tegen MVV het toonbeeld van altruïsme. Hij stond aan de basis van de eerste twee doelpunten en hij bood zijn ploeggenoot Mark van Bommel, de tweede uitblinker op het middenveld, alle gelegenheid mee naar voren te gaan. De voormalige vormgever van Fortuna Sittard was enthousiast over het samenspel met Vogel. ,,Ik kende hem alleen van de televisie, maar ik wist al dat hij goed was. In de voorbereiding moesten we nog aan elkaar wennen en kwamen we vaak een stapje tekort. Nu groeien we duidelijk naar elkaar toe'', sprak Van Bommel na afloop.

Johann Vogel (22) is vernoemd naar Johan Cruijff, het idool van zijn vader. Hij speelde bij zijn vorige club Grasshoppers met rugnummer 14 en bij PSV waren ze slim genoeg daarin geen verandering te brengen. Vogel junior kreeg van Vogel senior de videobanden van de Nederlandse trainer Wiel Coerver voorgeschoteld, ook wel aangeduid als de visuele bijbel van de voetbaltechniek. Vogels relatie met het Nederlandse voetbal werd versterkt toen hij bij Grasshoppers kennis maakte met Leo Beenhakker. De voetballer herinnert zich de dunne sigaren en de originele oefenstof van de huidige trainer van Feyenoord.

Beenhakker informeerde de clubleiding van PSV een paar jaar geleden over de talentvolle middenvelder. Na het vertrek van Wim Jonk naar Sheffield Wednesday werd de komst van Vogel nog niet wenselijk geacht. Vorig seizoen hing het spel van PSV als los zand aan elkaar. Geen enkele speler bleek in staat de bal langdurig in bezit te houden en vervolgens een fatsoenlijke voorzet te geven. Dankzij de bevliegingen van Nilis (zaterdag geschorst) en Van Nistelrooy viel de sportieve schade mee. PSV plaatste zich letterlijk op het laatste moment voor de Champions League. Met de komst van Vogel en Van Bommel lijkt de kans op eerherstel aanzienlijk. Eindelijk heeft PSV een middenvelder die techniek aan felheid paart.

Hollanditis is de voornaamste reden van zijn komst naar PSV. Rijkere clubs als Barcelona en Fiorentina hadden ook belangstelling, maar Vogel koos naar eigen zeggen niet voor het geld. ,,PSV toonde meer gevoel en voor mijn vader is voetballen in Nederland natuurlijk fantastisch'', verklaarde hij zijn keuze voor de eredivisie. Geboren in Genève, getogen in Zürich, zoon van een Italiaanse moeder: Vogel spreekt drie talen vloeiend en hij hoopt zich binnenkort in het Brabants verstaanbaar te maken.

Over zijn foutloze competitiedebuut tegen MVV kon hij alleen maar tevreden zijn. ,,Ik was niet echt nerveus, maar ik voelde wel gerommel in mijn buik. Spelen voor dertigduizend toeschouwers deed ik alleen voor het nationale elftal. Bij Grasshoppers zaten er gemiddeld zesduizend mensen.'' Het sterke samenspel met Van Bommel had hem niet verrast. ,,Goede spelers voelen elkaar blindelings aan. Wij hebben aan een paar woorden genoeg om elkaar te begrijpen.''

Wunderkind luidt het predikaat waarmee de jonge Vogel heeft leren leven. Hij speelde op vijftienjarige leeftijd zijn eerste competitiewedstrijd in de hoogste afdeling en is daarmee Zwitsers recordhouder. Hij speelde zijn eerste interland op achttienjarige leeftijd, eveneens een nationaal record. Komende woensdag speelt hij in Tsjechië zijn 29ste interland. Hij nam deel aan het Europees kampioenschap in 1996 en hij hoopt tijdens EURO 2000 in een Zwitsers shirt op de Nederlandse velden rond te lopen.

In het shirt van PSV kan Vogel dit seizoen uitgroeien tot een onmisbare schakel tussen een kwetsbare verdediging en een gevaarlijke aanval. Heimwee naar Grasshoppers zal hij niet snel krijgen. ,,Daar werden de meeste ballen lukraak naar voren getrapt, al hoefde ik vanwege mijn lengte gelukkig niet snel te bukken'', glimlachte de speler die volgens de gegevens van de Zwitserse bond een lengte heeft van 1,67 meter maar naar eigen zeggen acht centimeter langer is.

    • Jaap Bloembergen