Premier India wil toch praten met Pakistan

India en Pakistan hebben gisteren hun 52-ste onafhankelijkheidsdag benut voor een keiharde verbale aanval op elkaars ,,terroristische'' activiteiten in de omstreden deelstaat Kashmir. Premier Atal Behari Vajpayee van India beschuldigde Pakistan ervan terroristen op te leiden die onschuldige bewoners in het Indiase deel van Kashmir vermoorden. ,,Hoe kunnen we vredesbesprekingen houden in zo'n sfeer?'', vroeg hij zich af in het historische, zwaar bewaakte Rode Fort in de oude stad van Delhi, waar hij vanachter kogelvrij glas de natie toesprak.

Vanochtend zei Vajpayee echter dat hij zou pogingen in het werk zou stellen besprekingen met de Pakistaanse regering op te zetten. ,,We moeten een gezamenlijke basis vinden waarop we gesprekken kunnen beginnen'', zei hij bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van zijn partij.

Bij de viering van de onafhankelijkheid van Pakistan beschuldigde premier Nawaz Sharif het Indiase leger gisteren van ,,grove schendingen van de mensenrechten'' in Kashmir. ,,Uitingen voor de vrijheid worden begroet met een regen van kogels; huizen van onschuldige bewoners worden verwoest, vrouwen onteerd, kinderen meegenomen naar martelkamers waar de meeste gruwelijke wreedheden plaatsvinden'', zei Sharif tijdens zijn toespraak in Islamabad.

Beide premiers beschuldigden elkaar opnieuw van ,,agressie''.

Volgens Sharif heeft de wereld vorige week de ware bedoelingen van India kunnen aanschouwen toen een verkenningsvliegtuig van de Pakistaanse marine werd neergeschoten door een Indiaas gevechtsvliegtuig bij de grens tussen de Indiase deelstaat Gujarat en de Pakistaanse provincie Sindh. Vajpayee riep de bezetting door honderden ,,Pakistaanse soldaten'' van de strategische bergtoppen rondom Kargil, die ruim een maand geleden eindigde, in herinnering. Tijdens de onafhankelijkheidsvieringen in beide hoofdsteden eerden de premiers de honderden ,,martelaren'' en gewonden die vielen tijdens de recente confrontatie aan de Indiase kant van de demarcatielijn in Kashmir, die eindigde met een Pakistaanse oproep tot terugtrekking van de islamitische militanten.

In India ging een golf van separatistisch geweld vooraf aan de viering. Gisteren vielen zeven doden en zeventien gewonden bij aanslagen in Kashmir en in de noordoostelijke deelstaat Assam. Eerder vielen al zeker honderd doden in beide opstandige regio's. In Kashmir zijn de afgelopen tien jaar zeker 20.000 doden gevallen; in Assam, waar tribale bevolkingsgroepen strijden voor onafhankelijkheid, volgens schattingen meer dan 10.000. India beschuldigt de Pakistaanse geheime dienst ervan de separatisten in Kashmir en Assam te steunen met wapens. Pakistan ontkent die beschuldigingen.

De betrekkingen tussen India en Pakistan zijn het afgelopen jaar snel verslechterd, vooral nadat India in mei 1998 een serie kernproeven deed. Pakistan volgde twee weken later. De `vader' van het Indiase kernwapenprogramma, Rajagopala Chidambaram, zei vanochtend tegen het Indiase persbureau PTI dat India in staat is een neutronenbom te maken. Volgens Chidambaram, directeur van de Commissie voor Atoomenergie, kan India sinds de kernproeven van vorig jaar kernwapens ,,van elk type'' maken, inclusief de neutronenbom.