`Politie schuldig aan aanval op studenten Iran'

Enkele hoge politiefunctionarissen en leden van de radicale Hezbollah waren begin vorige maand verantwoordelijk voor de bestorming van de campus van de universiteit van Teheran, waarbij honderden studenten gewond raakten en ten minste een student om het leven kwam. De gewelddadige aanval op de studenten leidde vorige maand tot massale straatprotesten in Iran, waarbij dagenlang werd gedemonstreerd voor meer openheid en vrijheid.

Volgens een gisteren gepubliceerd rapport van een onderzoekscommissie van de Nationale Veiligheidsraad, moeten in totaal zeven hoge politiefunctionarissen en een groot aantal Hezbollahi zich voor de rechter verantwoorden. ,,Deze groepen handelden in strijd met de wet door het studentenhuis binnen te dringen, studenten in elkaar te slaan en vernielingen aan te richten. Degenen die daartoe opdacht hebben gegeven en er aan hebben deelgenomen, zijn schuldig'', aldus de onderzoekscommissie. Ze noemt geen namen van verdachten, maar geeft wel aan dat het hoofd van de politie van Teheran en de commandanten van verschillende speciale anti-oproereenheden tot de zeven hooggeplaatste beklaagden behoren.

De Nationale Veiligheidsraad staat onder leiding van de hervormingsgezinde president Khatami. De bevindingen van de onderzoekscommissie zullen ongetwijfeld leiden tot nieuwe spanningen tussen hervormingsgezinden en de conservatieven.

Deze dienden zich reeds zaterdag aan. Het dagblad Hamshahri meldde op gezag van presidentieel adviseur Rajabali Mazroui dat honderd deelnemers aan de bestorming van de univesriteitscampus zijn gearresteerd. Tegelijkertijd echter berichtte de conservatieve krant Kayhan dat een Revolutionaire Rechtbank de aanstichters van de onrust van vorige maand ter dood heeft veroordeeld en andere beklaagden lange gevangenisstraffen heeft opgelegd. Nadere bijzonderheden werden niet bekend gemaakt. Vorige maand legden de conservatieven, onder wie Ayatollah Khameneï, de schuld voor de onlusten bij ,,een groep van verdorven mensen'' die worden gesteund door Iraanse groeperingen in het buitenland en buitenlandse mogendheden.

Het staatspersbureau Irna maakte gisteren bekend dat geestelijk leider Khameneï Ayatollah Mohammad Yazdi heeft benoemd tot lid van de machtige Raad van de Wachters. Yazdi was sinds 1989 de hoogste rechter in Iran. Zijn nieuwe benoeming is een nieuwe tegenslag voor de hervormingsgezinden. De Raad van Wachters, het uiterst conservatieve orgaan van zes hooggeplaatste theologen en zes eminente juristen, heeft namelijk de bevoegdheid kandidaten voor de komende parlementsverkiezingen in februari te beoordelen en af te wijzen. Bij voorgaande verkiezingen werden veel kandidaten bij voorbaat als ongeschikt afgewezen. Daarbij ging het vooral om aanhangers van president Khatami. (Reuters, AP, AFP)