Overal tatoeages

Oprichter van het tatoeagemuseum Henk `Hanky Panky' Schiffmacher heeft er een beetje genoeg van. Zijn museum gaat dicht en tatoeëren doet hij nog maar drie keer per week thuis. Liever leest en schrijft hij over tatoeages.

,,In 1978 opende ik mijn tattooshop op de Wallen. Ik was de derde in Amsterdam. Tattoo Peter en Tattoo Cor had je toen. Meer niet. Nu is Amsterdam de as van het Europese gebeuren op tatoeagegebied. Dat komt doordat ik mij overal mee bemoei. We organiseren veel evenementen en spelen een soort missionarisrol in de Pacific. Honderden jonge tatoeeerders uit Amerika en Japan liepen stage bij me. Die draaien dan een maandje mee bij ons. John Irving kwam laatst voor zijn nieuwe boek nog research doen in het Tattoomuseum.

,,Tatoeages zie je overal tegenwoordig. Sla maar een blad open en je ziet de modellen van Bounty tot Bacardi met tatoeages. Maar de tatoeage is nog niet af van zijn rebelse rock 'n roll-imago. Dat is nog steeds wat het zo populair maakt.

,,Vroeger had je nog ongeschreven codes. Niet de handen, niet het gezicht, geen nazi-dingen. Tegenwoordig stikt het van de lelijke tatoeages. De een loopt met de kanis vol en de ander heeft een vliegende kroket op zijn rug. Ja, en nazi-tatoeages komen nog steeds voor.

,,Overal in Nederland zitten amateurs te tatoeëren. Nu wil de Tatoeagebond een keurmerk gaan oprichten. De bond is zelf een verzameling amateurs want de professionals zijn er al jaren geleden na een ruzie uitgestapt. Ook in Amsterdam is er wildgroei. Ze parkeren hun taxi en gaan tatoeeren. Er zijn illegale shops die zich niet aangemeld hebben bij de GG&GD. De hygiënische controle is slecht. Deze week sprak ik nog iemand die een shop opende maar nog nooit een tatoeage had gezet. De leuke dames staan bij ze in de rij, denken ze. Misschien mogen ze zelfs bij Catherine op tv.

,,Neem Tattoo Bob uit Rotterdam. Is altijd op de buis. Dat weiger ik dus systematisch. Loop ik op straat in Amsterdam, roepen ze `Hé Bob'. Kijk dat steekt mij. Bob is namelijk ongetatoeëerd. Je gaat je biefstuk toch ook niet kopen bij een vegetarische slager? De band die je hebt met een blauwgetatoeeerde man of vrouw als je in de stoel ligt. Dat is toch belangrijk? Als mensen dat willen, haalt Bob de tatoeages er zelfs weer af.

,,Zelf zet ik nog ongeveer drie of vier tatoeages per week. Laatst de jongens van de Black Crowes en de Back Street Boys. Die wilden een klassieke zeemanstatoeage. Voor het geld doe ik niet. Ze rekenen hetzelfde af als ieder ander. Als zakenman ben ik een volkomen mislukt mens. Ik heb een Nina Hagen-mentaliteit. Geld dat er is, moet je uitgeven. Met mijn museum kom ik elk jaar net precies uit, ook al hebben we 22.000 bezoekers per jaar. We kunnen niet uitbreiden en we kunnen de collectie nauwelijks onderhouden. Het geeft mij geen lucht. Daarom wil ik ermee stoppen. Maar als er iemand met een kist met duiten aankomt ga ik zo door.''

    • Gerben van der Marel