Oudste KLM-piloot verleert vliegen niet

,,Ik was weer even thuis'', zegt de 97-jarige Gerson van Messel bij zijn aankomst op Schiphol. De oudste nog levende KLM-piloot vloog gisteren samen met de piloten Jan Cocheret en Dick Algra, de laatste nog vliegende DC-2 vanuit Engeland terug naar Nederland. Het toestel is identiek aan de Uiver die in 1934 de Londen-Melbourne Handicaprace won.

De DC-2 werd meer dan 65 jaar geleden ontworpen. Het toestel deed dienst op lijnvluchten tussen Amsterdam en Batavia, maar kreeg wereldfaam na de overwinning van 'de' Uiver in de Londen-Melbourne Handicaprace in 1934. Van Messel kent het toestel nog uit zijn dienstjaren bij de KLM. Dit weekeinde mocht hij nog een keer plaatsnemen in de cockpit.

,,Hij vliegt alsof hij er nog elke dag in zit'', vertelt piloot Algra over Van Messel. ,,Hij stapte in, ging zitten en begon meteen te vertellen waar alle knoppen voor dienden.'' De 97-jarige piloot voelt zich in de lucht als een vis in het water. ,,Je verleert het nooit. Het was weer een prachtige vlucht'', aldus Van Messel.

De Uiver is eigendom van de Amerikaanse Colgate Darden. Hij heeft zijn toestel tot 7 oktober uitgeleend aan het Aviodome. Tot die tijd heeft het luchtvaartmuseum de tijd om 1,5 miljoen gulden bij elkaar te sprokkelen om het toestel te kunnen kopen.

De 'Uiver van Darden' kwam vorige week zondag aan in het Engelse Bruntingtorphe. Via tussenstoppen in Schotland, IJsland, Groenland, Canada, Portland en Mississippi was het vliegtuig vanuit Lexington (South Carolina) de Atlantische Oceaan overgestoken. Gisteren vertrok de Uiver rond 10.30 uur uit Engeland op weg naar Schiphol. (ANP)