Onrustig weekeinde in Noord-Ierland

Uitgebrande winkels, een groot aantal vernielde auto's en een enkele lichte verwonding. Dat is het resultaat van de gewelddadigheden tussen de politie en vooral katholieke jongeren van dit weekeinde in Noord-Ierland. De ongeregeldheden, die zaterdagmorgen al vroeg begonnen in Belfast en later oversloegen naar Londonderry, waren het gevolg van het besluit van de onafhankelijke paradecommissie om toestemming te geven voor omstreden protestantse marsen in beide steden.

Katholieke bewoners van de wijk in Belfast waar de protestantse oranjemannen doorheentrokken probeerden zaterdag met een menselijke blokkade de mars tegen te houden. Toen de politie hen daarop weghaalde, braken rellen uit. Die sloegen later over naar Londonderry, waar gisteren een grote mars plaatshad – de herdenking van de nederlaag van de katholieke koning Jacobus in 1689.

Toch zijn autoriteiten het er over eens dat het marsseizoen deze zomer relatief rustig is verlopen. Zeker dit weekeinde werd rekening gehouden met ernstiger geweld, omdat het precies dertig jaar geleden is dat `The Troubles' in Noord-Ierland begonnen, toen het Britse leger het vuur opende op een vreedzame katholieke demonstratie voor meer burgerrechten. Bovendien kwamen zondag duizenden mensen bijeen in Omagh, waar een jaar geleden 29 mensen omkwamen bij de bloedigste bomaanslag sinds het begin van het Noord-Ierse conflict. Die aanslag was het werk van de Real IRA, een fanatieke splintergroep van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA).

De Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, en politiechef Ronnie Flanagan overleggen vandaag over de veiligheid in Noord-Ierland. Ze zullen onder meer spreken over de ontdekking van geheime wapenleveranties vanuit Amerika aan Noord-Ierland. Ook is Mowlam bezorgd over de moord, twee weken geleden, op een taxichauffeur in Belfast. Protestanten houden de IRA verantwoordelijk voor de moord, die niet is opgeëist, en vinden dat de IRA daarmee het bestand heeft geschonden. De IRA zelf ontkent betrokkenheid.

Vorige week waren er in de Britse media geruchten dat terroristische katholieke splintergroeperingen hun krachten aan het bundelen waren ter voorbereiding van een nieuwe golf van aanslagen. Ze zouden gefrustreerd zijn over het traag verlopende vredesoverleg.

Minister Mowlam zal vandaag ook spreken over het geweld van protestantse terreurgroepen. Net als katholieken maken ook zij zich schuldig aan afrekeningen in eigen kring. De protestanten hebben ook nog maar mondjesmaat wapens ingeleverd. En ze worden bovendien in verband gebracht met een staafbomaanslag, in juni, waarbij een katholieke vrouw in Portadown om het leven kwam. (AP, Reuters, AFP)