Konitz/Swallow/Motian

Zet drie jazz-veteranen bij elkaar, laat een bandje lopen en succes is verzekerd. Dat moeten ze gedacht hebben bij platenmaatschappij Enja toen ze vorig jaar mei saxofonist Lee Konitz, bassist Steve Swallow en drummer Paul Motian bij elkaar brachten. En de drie grijze heren bevestigden het gelijk van die gedachte.

In het openingsnummer It's you stellen de trioleden zich beurtelings muzikaal voor. Licht afgeknepen saxofoonklanken worden gevolgd door een zoete, rollende bas en een serie losse, lichte tikken op trommels en bekkens. Na deze introductie schuiven deze ingrediënten van de gelegenheidsband in elkaar om een delicaat maar swingend geheel te vormen.

Binnen het totaalgeluid blijft het individuele geluid van de afzonderlijke bandleden stevig overeind, wat niet in de laatste plaats te danken is aan een loepzuivere productie. Konitz laveert als vanouds tussen romantische krullerigheid en koele rechtlijnigheid. Swallow, die door velen beschouwd wordt als de beste nog levende bespeler van de elektrische bass, stelt zich dienstbaar op maar laat zich niet weerhouden van een paar uitbundige solo-intermezzo's. Motian brengt meer structuur aan in zijn spel dan gewoonlijk zonder daarmee zijn eigen stijl, die wars is van de metronoomfunctie die drummers zo vaak toebedeeld krijgen, te verloochenen.

Of het nu een ballad betreft als Johnny Broken Wing of mild swingend stuk als Thingin', de drie muzikanten vullen elkaar voorbeeldig aan. Het samenwerkingsverband van deze `three guys' stijgt uit boven de simpele som der delen en resulteert in een sprookje in noten.

Konitz/Swallow/Motian: Three guys (Enja, ENJ-93512)

    • Edo Dijksterhuis