Koningin opent tentoonstelling in Oranienburg

Koningin Beatrix en prins Claus hebben zaterdag in het Duitse Oranienburg de tentoonstelling Onder den Oranjeboom in het onlangs gerestaureerde slot Oranienburg geopend.

Louise Henriëtte van Oranje, dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms, kreeg het slot in 1640 cadeau van haar man, keurvorst Frederik Willem van Brandenburg. Haar slot werd later een kazerne en pas drie jaar geleden kwam het weer in bezit van Oranienburg, dat het voor circa 13 miljoen gulden liet opknappen.

De expositie omvat een kleine vijfhonderd kunstvoorwerpen die in de zeventiende en achttiende eeuw aan de Duitse vorstenhoven te vinden waren. De expositie, die deze winter ook in Paleis Het Loo in Apeldoorn te zien zal zijn, kostte zo'n vijf miljoen gulden, waarvan een miljoen opgaat aan het transport van de bruiklenen uit diverse landen. Een van de belangrijkste bruikleengevers is koningin Beatrix. (ANP)