Kistje sluit Van der Lubbe-jaar af

De stichting Een graf voor Marinus van der Lubbe biedt ter afsluiting van het herdenkingsjaar van de brandstichter van de Duitse Rijksdag tweehonderd kistjes met kunstuitingen te koop aan. De opbrengst van de kistjes is bestemd voor de totstandkoming van het derde gedenkteken voor de Leidenaar. De eerste twee werden dit jaar in Leipzig en Leiden geplaatst. De derde moet in Berlijn komen.

Het kistje, naar een ontwerp van de Amsterdammer Willem Morelis, bevat een collectie met kunst waarmee schrijvers en kunstenaars de levensgeschiedenis van Van der Lubbe vertellen. De kistjes worden op de slotmanifestatie `Schoonheid, Schoonheid, wat ooit was' aan de kopers uitgereikt. De manifestatie vindt plaats op zondag 26 september in het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden. (ANP)