Iraanse ontvoerders stellen eisen

De ontvoerders van drie Spanjaarden, een Italiaan en een Iraanse gids in Iran eisen de vrijlating van twee mannen die in een Iraanse cel gevangen zitten. Dat zeggen diplomaten in Teheran. De ontvoerders, drie mannen en twee vrouwen, zouden drugshandelaren zijn. De vier buitenlanders en hun gids werden zondag uit een hotel in Kerman, 800 kilometer ten zuidoosten van Teheran, ontvoerd. Onder hen is een 70-jarige priester en een pater dominicaan uit Spanje. Kerman grenst aan de provincie Sistan-Baluchistan, nabij Pakistan. Door de provincie loopt een belangrijke route voor de smokkel van drugs uit Pakistan en Afghanistan. Iran probeert die tegen te gaan en bericht herhaaldelijk over schietpartijen tussen veiligheidsfunctionarissen en gewapende smokkelaars. Een Iraanse regeringsambtenaar noemt de gijzelingsactie een wanhoopsdaad. De ontvoerders zijn kwaad over recente successen van de regering in de strijd tegen de drugssmokkel en willen de pogingen van de regering om het toerisme nieuw leven in te blazen dwarsbomen, meent hij. (Reuters)