Internationale beurzen

LONDEN

Op de Londense beurs is de Ftse-index van belangrijkste aandelen vanmorgen iets lager geopend. Kort voor het middaguur noteerde de Ftse een verlies van 12,5 punten op 6232,6 punten.

Het koersgemiddelde werd mede gedrukt doordat een aantal grote fondsen ex-dividend noteerde. Tot de grote bedrijven die hun dividend uitbetaalden behoorden BP Amoco, HSBC en British Telecom. ,,De Amerikaanse markt deed het vrijdag goed'', aldus een handelaar. ,,Maar ik denk dat de dividendbetalingen de markt een beetje terughouden.''

FRANKFURT

Ook de Duitse beurs incasseerde vanmorgen een bescheiden verlies. Het Dax-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen verloor 12,18 punten (een kwart procent) op 5206,25 punten. Ingenieursgroep Linde incasseerde een verlies van drie procent. Het bedrijf maakte vanmorgen bekend dat het voor iets minder dan 31 miljard Zweedse kronen het Zweedse gasbedrijf AGA wil overnemen. De omzetten waren laag.

Het aandeel Dresdner Bank verloor vanmorgen terrein, maar minder dan concurrerende banken. De bestuursvoorzitter van Dresdner sprak de verwachting uit dat 1999 een bevredigend jaar zal zijn en dat de winst in 1999 zal blijven groeien.

PARIJS

Evenals de andere grote Europese beurzen moest de Franse beurs vanmorgen een kleine stap terug doen. Het Cac-40 koersgemiddelde verloor 14,62 punten (0,32 procent) op 4419,66 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen een stevige stijging laten aantekenen. Het Nikkei-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen ging omhoog met 390,86 punten tot 17.826,03. De stijging, die overeenkomt met 2,25 procent, was een gevolg van aankopen door beleggers die zich gesteund voelden door de gang van zaken op de beurs van New York. Daar steeg de beursindex afgelopen vrijdag met 1,7 procent.

AZIË

De meeste andere beurzen in Azië waren eveneens flink hoger. Zuid-Korea was een uitzondering met een daling van het koersgemiddelde met 1,1 procent. Hongkong stond aan het eind van de handel 2,5 procent hoger. Voor Australië was een stijging van 2 procent weggelegd.