Hendriks nuchter na eerste eindzege van hockeyploeg

Uitgerekend voor eigen publiek incasseerde Maurits Hendriks gisteren zijn eerste toernooizege als bondscoach van de Nederlandse hockeyploeg. Maar van een uitgelaten stemming was geen sprake bij de voormalige assistent na de 4-2 zege op Pakistan in de finale van het vierlandentoernooi in Amstelveen. ,,Er valt nog veel te verbeteren'', constateerde Hendriks droogjes.

Daarmee was niets te veel gezegd. Overtuigend was het optreden van de wereld- en olympisch kampioen slechts bij vlagen. Vooral zaterdag, in het spectaculaire groepsduel tegen Pakistan (4-6), sloeg Hendriks' elftal een modderfiguur. Drie rake strafcorners van schaduwschutter Remco van Wijk maskeerden het lichtzinninge spel van de thuisploeg, waar met name voorstopper Bram Lomans lelijk uit de toon viel. Na rust mocht de verdediger van HGC dan ook plaatsnemen op de bank.

Lomans haalde een dag later zijn gram. Drie van vijf strafcorners slingerde hij achter doelman Muhammed Quasim. Het andere doelpunt kwam op naam van Teun de Nooijer, die een inzet van aanvoerder Stephan Veen van richting veranderde.

Noodgedwongen vervulde De Nooijer gisteren opnieuw de rol van centrumspits bij absentie van Marten Eikelboom. Een zware griep hield de aanvaller van Amsterdam drie dagen op bed. Desondanks zorgde hij zaterdag voor de meeste opschudding toen bekend werd dat hij 's nachts een glas water, met daarin de contactlenzen van kamergenoot Veen, had opgedronken. Eikelboom verwees dat verhaal gisteren naar het rijk der fabelen. ,,Een van ons heeft die dingen gewoon per ongeluk weggesodemieterd.''

Vanaf de tribune zag Eikelboom gisteren hoe Sohail Abbas collega Lomans naar de kroon stak. Feilloos pushte de 20-jarige Pakistaan voor rust twee strafcorners achter doelman Ronald Jansen. Daarmee bracht hij zijn totaal na vier duels op negen treffers. Zijn scoringspercentage bedroeg bijna vijftig procent, met negen doelpunten uit twintig pogingen.

Net als Lomans leerde Abbas de fijne kneepjes van Toon Siepman. Op uitnodiging van de Pakistaanse bond verbleef de trainer-coach van Den Bosch vorig jaar in de aanloop naar het WK in Utrecht drie weken in Lahore om de sleeppush van Abbas te perfectioneren.

In Amstelveen zag Siepman hoe zijn leerling het wapen inmiddels heeft aangescherpt. Zo indrukwekkend vond de Brabander het optreden dat hij Abbas polste voor een overgang naar Den Bosch. Maar de verdediger bedankte voor de eer wegens de overvolle kalender van de nationale ploeg.

Na rust stokte de scoringsdrift van Abbas. Zes strafcorners op rij hielp hij om zeep. Dat was grotendeels de verdienste van doelman Jansen, terug in het doel na een afwezigheid van vijf maanden. Tegenstanders uit hun concentratie halen is het handelsmerk van de Bossche routinier. Abbas kan daar sinds gisteren over meepraten.

Hendriks maakt deze week zijn selectie bekend voor het EK, van 1 tot en met 12 september in Padova. Naar verwachting is Erik Jazet tijdig hersteld van de overbelaste knie die hem in Amstelveen buiten de ploeg hield.

De Nederlandse vrouwenploeg sloot de voorbereiding zaterdag af met een ruime overwinning. Vier dagen voor het begin van het EK won de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek met 6-0 van Spanje. Kampong-spits Eefke Mulder, hersteld van een dijbeenblessure, keert terug in de selectie. Haar uitverkiezing ging ten koste van verdedigster Denise Mosbach.

Voor titelverdediger Nederland begint het EK op donderdag met een duel tegen België. Litouwen (vrijdag), Frankrijk (zondag), Rusland (dinsdag) en Schotland (woensdag) zijn de volgende tegenstanders. In groep B strijden Duitsland, Engeland, Tsjechië, Spanje, Ierland en Oekraïne om een plaats in de halve finales. De winnaar van het toernooi verzekert zich van deelname aan de Olympische Spelen, volgend jaar in Sydney.

MARC LAMMERS: pagina 15

    • Mark Hoogstad