Gullit wankelt na derde nederlaag Newcastle

De ploeg van Ruud Gullit, Newcastle United, heeft gisteravond ook zijn derde wedstrijd in de Engelse voetbalcompetitie verloren. Southampton, dat dit seizoen nog niet had gewonnen, was met 4-2 te sterk. Manager Gullit zei na afloop dat hij goed over de toekomst moest gaan nadenken. Op de vraag of hij ontslag zou nemen, antwoordde hij vaag: ,,Je weet nooit.'' Vanochtend was hij duidelijker: ,,Ik geloof echt dat ik er hier wat van kan maken. Dan heb ik wel de steun van iedereen nodig en volgens mij is nog steeds zo.''

Newcastle United kwam tegen het bescheiden Southampton nog wel op voorsprong door aanvoerder Alan Shearer die een strafschop benutte. Na rust walste de thuisclub over Gullits elftal heen en maakte in twintig minuten tijd, van de 58ste tot 78ste minuut, vier doelpunten. De nieuwe Newcastle-doelman John Karelse (ex-NAC) was steeds kansloos. ,,Ik begrijp niet wat er gebeurt'', zei Gullit na afloop. ,,Deze ploeg kan fantastisch voetballen, soms lukt dat en soms helemaal niet.'' Newcastle verloor eerder van Aston Villa en Tottenham Hotspur.

Toch is Frank Sinclair van Leicester City ongetwijfeld de meest ongelukkige voetballer in het Engelse voetbal. De verdediger maakte voor de tweede achtereenvolgende week een eigen doelpunt. Dat voorkwam afgelopen zaterdag dat Chelsea tegen zijn eerste nederlaag van deze competitie opliep. Met de hulp van Sinclair werd het in blessuretijd 2-2. Leicester City dacht de overwinning te gaan pakken toen Muzzy Izzet in de laatste minuut zijn ploeg op voorsprong bracht met een benutte strafschop. Sinclair schoot een week eerder ook in eigen doel tegen Arsenal.

Chelsea staat drie punten achter op koplopers Manchester United en Arsenal, maar speelde een wedstrijd minder. United won met 2-0 van Leeds United door twee late treffers van Dwight Yorke, die beide keren met het hoofd scoorde. Bij de titelhouder kwam reservedoelman Raymond van der Gouw al in de beginfase in het veld. Eerste keuze Mark Bosnich liep een hamstringblessure op. De Australiër zal waarschijnlijk vier weken zijn uitgeschakeld. Van der Gouw keepte een solide wedstrijd.

Arsenal incasseerde zijn eerste verliespunten. In een tegenvallend wedstrijd werd het 0-0 bij Sunderland. Dennis Bergkamp raakte geblesseerd aan zijn rug na een kopduel met oud-ploeggenoot Steve Bould. Beide spelers konden niet verder spelen. Bergkamp heeft afgezegd voor de selectie van het Nederlands elftal. Marc Overmars deed door een buikspierblessure helemaal niet mee tegen Sunderland. Manchester United en Arsenal kunnen vanavond op de ranglijst worden gepasseerd door Aston Villa. De ploeg moet winnen van West Ham United om alleen op de eerste plaats te komen.

In de Schotse competitie maakte Michael Mols gisteravond vier doelpunten voor Glasgow Rangers tegen Motherwell (4-1). De ene treffer van de op drift zijnde Nederlander was nog mooier dan de andere. Het betekende de derde overwinning voor de nog ongeslagen ploeg van trainer Dick Advocaat. Concurrent Celtic leed tegen Dundee United zijn eerste nederlaag (2-1). De bejubelde Mols zei niet te begrijpen waarom hij niet voor de selectie van het Nederlands elftal is uitgenodigd. ,,Ik heb de laatste interland gemist omdat ik ging trouwen. Toen zei Rijkaard dat hij me voor de volgende wedstrijd weer zou uitnodigen. Dat is niet gebeurd. Daar ben ik teleurgesteld over.''

De huizenhoge favoriet in Duitsland, Bayern München, ontkwam in zijn eerste competitiewedstrijd ternauwernood aan een nederlaag. In eigen stadion tegen Hamburger SV zorgde de Braziliaan Giovane Elber in de laatste minuut voor de gelijkmaker (2-2). Het was het eerste Bundesligaduel voor Elber sinds een half jaar. Hij was langdurig geblesseerd. Bayern miste zaterdag een aantal belangrijke spelers, onder wie doelman Oliver Kahn en spelverdeler Stefan Effenberg. Bij HSV was Nico-Jan Hoogma geschorst. Hertha BSC won met 5-2 van Hansa Rostock en Eintracht Frankfurt met 3-0 van nieuweling Unterhaching.