Geen winst voor volleybalsters

De Nederlandse volleybalsters hebben in het eerste weekeinde van de World Grand Prix in Maleisië geen enkele overwinning behaald. De ploeg van bondscoach Pierre Mathieu startte vrijdag met een 3-1 nederlaag tegen China, waarna verlies tegen zowel Brazilië (0-3; 18-25, 20-25 en 18-25) als Italië (1-3; 20-25, 24-26, 25-22 en 21-25) volgde. Toch toonde Mathieu zich na afloop tevreden. ,,Het team is geweldig aan het groeien'', vond hij. ,,De Brazilianen hebben we goed partij gegeven en ook tegen Italië ging het gelijk op. Op de beslissende momenten konden wij het echter net niet afmaken.''

De wedstrijden tegen Italië staan in het teken van de Europese titelstrijd volgende maand in Rome, als het Nederlands team is ingedeeld in dezelfde groep als het gastland. Tijdens het pre-olympische toernooi vorige week in Sydney was Nederland nog de sterkste van de twee. Mathieu: ,,We doen niet voor elkaar onder. Voor ons is het nu van belang zoveel mogelijk tegen Italië te spelen.'' Volgens de bondscoach kwamen de Italianen in een roes uit het tweede duel waarin ze China met 3-0 versloegen. ,,De Chinesen waren op na de wedstrijd tegen ons. Ook wij hadden er tegen Brazilië last van. We waren tegen China laat klaar en moesten de volgende dag weer vroeg beginnen.''

De komende week wil Mathieu vooral aan de fysieke gesteldheid van zijn ploeg werken. In het tweede weekeinde van de World Grand Prix moeten de volleybalsters het in het openingsduel in Fong Sang opnemen tegen Rusland. ,,We gaan zwaarder trainen, ook op wedstrijddagen'', blikt de bondscoach vooruit. ,,In het duel tegen Rusland moeten we er staan.'' In het tweede weekend van de World Grand Prix speelt Nederland verder tegen China en Japan.

Opvallend in Maleisië was de reeks nederlagen van het Cubaanse team. De wereldkampioen verloor met 3-2 van zowel Japan als Zuid-Korea en Rusland. (ANP)