Frontale aanval Servische machthebbers op oppositie

De Servische overheid en staatsmedia hebben dit weekeinde een frontale aanval geopend op de oppostie, die op 19 augustus met steun van de Servisch-orthodoxe kerk een grote betoging houdt in Belgrado.

Premier Marjanovic heeft de leiders van de oppositiegroep `Alliantie voor Verandering' gisteren ,,gedegenereerden'' en ,,huurlingen'' genoemd die ,,andersdenkenden fysiek willen liquideren''.

Hij doelde op een uitspraak van de oppositiepoliticus Vesna Pesic, die vorige week tijdens een betoging waarschuwde dat het Servische volk in de verleiding kan komen de ,,Roemeense methode'' toe te passen als Miloševic niet vrijwillig opstapt. Pesic dacht hierbij aan de bloedige opstand tegen de Roemeense dictator Ceaucescu en diens executie in 1989.

De regime-getrouwe krant Borba stelde gisteren dat die betoging gepland is op die dag omdat president Clinton dan jarig is. ,,Het is een beschamende vorm van collaboratie.'' Oppositieleider Vuk Draskovic liet daarop weten dat de datum gekozen is omdat het een orthodoxe feestdag is. ,,Maar dat weten die communisten natuurlijk niet, want dat zijn atheïsten.''

Servische regeringswoordvoerders waarschuwen dat de politie bij de eerste onregelmatigheid keihard zal ingrijpen tegen de betogers. Politici van de oppositie waarschuwen dat de betoging derhalve in een bloedbad kan uitlopen. In het zuiden van Servië gaan intussen de anti-Miloševic betogingen gewoon door.

De ultranationalist Tomislav Nikolic vraagt deze week in een interview in Der Spiegel ook om het aftreden van Miloševic. Dat is een opmerkelijke uitspraak, omdat Nikolic vorige week juist als vice-premier is toegetreden tot diens regering. Miloševic moet aftreden ,,niet omdat het Westen dat eist, maar omdat hij Kosovo heeft verloren''.(AFP, AP, Reuters)