Fiscus eist aangifte bij EK voetbal 2000

Minister Gerrit Zalm van Financiën wil de voetballers van de deelnemende landen aan het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar belasting laten betalen. Voordat ze het land verlaten, moeten de buitenlandse voetballers aangifte doen van hun inkomsten in Nederland.

Nederland en België, die het EK voetbal 2000 gezamenlijk organiseren, werken aan een regeling om het belastinggeld in de schatkist te krijgen. Daarmee zou een einde komen aan de belastingontduiking van sporters uit het buitenland. Ze doen zelden aangifte van het geld dat zij met wedstrijden in Nederland verdienen.

,,Deze regeling is bij het WK in 1994 ingevoerd'', lichtte secretaris Harry Been van het Stichtingsbestuur van Euro 2000 toe. ,,Het is gebruikelijk dat de spelers dit betalen. We hebben nu overleg met de ministeries van Financiën hoe dit moet worden geregeld. We willen dat de voetballers van de uitvoering zo min mogelijk last hebben. We praten ook over de andere geldstromen die bij dit toernooi komen kijken.''

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigt dat er gesprekken gaande zijn met de Stichting Euro 2000, de organisator van het toernooi. Als niet onmiddellijk aangifte wordt gedaan, lopen buitenlandse voetballers het risico achteraf een belastingaanslag uit zowel Nederland als België te ontvangen. De Belastingdienst ontkent dat Nederland een belastingparadijs is voor buitenlandse sporters. (ANP)