DSM wil deel van Alusuisse

Het chemieconcern DSM in Heerlen is geïnteresseerd in overname van chemiedochter Lonza van het Zwitserse aluminiumconcern Alusuisse, of bepaalde activiteiten van Lonza. DSM wil ,,graag groeien in de fijnchemie en vooral in de Verenigde Staten'', bevestigt woordvoerder Arthur Spierts.

Overname van Lonza, dat diverse producten in dat segment van de chemische industrie maakt, zou daarin passen.

,,Wij volgen de ontwikkelingen met grote interesse'', aldus Spierts. Contacten heeft DSM met diverse bedrijven, ook met Alusuisse, maar die zijn nog niet concreet gericht op een overname.

Alusuisse wil fuseren met het Canadese Alcan en het Franse Pechiney, in een poging het grootste aluminiumconcerns ter wereld te worden. In dat nieuwe conglomeraat zou er geen plaats meer zijn voor de divisie Chemie en Energie van Lonza.

De drie fusiepartners hebben aangekondigd dat dit bedrijf vrij van schulden wordt verkocht. Aan de aandeelhouders wordt voorgesteld het onderdeel te verzelfstandigen en naar de Zwitserse beurs te brengen.

Lonza heeft een jaaromzet van 2,8 miljard gulden. Het Zwitserse bedrijf produceert onder andere halffabrikaten voor geneesmiddelen, vitamines en gewasbeschermingsmiddelen.

DSM behaalt het leeuwendeel van zijn omzet in de bulkchemie, die het nadeel heeft sterk cyclisch te zijn. Lonza realiseert ongeveer 40 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten.