Conflict dreigt om subsidies aan het festival Bayreuth

Tussen de Duitse regeringspartij SPD en de Beierse deelstaatregering is een conflict uitgebroken over de hoogte van de subsidies aan de Richard Wagner Festspiele in de Noord-Beierse stad Bayreuth.

Dat gebeurt ondanks een `wapenstilstand' over de affaire, die volgens artistiek leider Wolfgang Wagner onlangs is bereikt. De Bondsregering, waarin SPD en de Grünen een coalitie vormen, wil de subsidie aan de Festspiele volgend jaar met een half miljoen gulden verminderen. De Beierse regering, die daar fel tegen is, heeft volgens de Beierse SPD zelf de afgelopen jaren ook de subsidies aan de Festspiele verminderd. In de afgelopen vier jaar zou er in totaal 2.8 miljoen gulden minder zijn uitgekeerd.

Volgens het Beierse ministerie van cultuur is dat inderdaad het geval, maar is de subsidievermindering het gevolg van het spraarzame beheer van de Festspiele door artistiek leider Wolfgang Wagner. De subsidies zijn er niet om die op te maken, maar om voorzover nodig ontstane tekorten aan te vullen. De uitgaven waren de laatste jaren ook laag omdat er geen nieuwe produkties werden gemaakt. Dit jaar is er echter een nieuwe enscenering van Lohengrin en voor volgend jaar staat een nieuwe produktie van de vierdelige cyclus Der Ring des Nibelungen op het programma, in de regie van Jürgen Flimm en gedirigeerd door Giuseppe Sinopoli.

Bij de opening van de Festspiele werd de bondsminister voor cultuur Michael Naumann door het Wagnerpubliek op boegeroep onthaald. De bijna 80-jarige Wolfgang Wagner, wiens aftreden als artistiek leider werd verwacht, kondigde aan op zijn post te zullen blijven om de subsidievermindering te bestrijden.