Cambodja

De voormalige nummer drie van de Rode Khmer, Ieng Sary, heeft gewaarschuwd dat een internationaal proces tegen de vroegere leiders van de Rode Khmer de huidige vrede in Cambodja om zeep zal helpen. Ieng Sary, een zwager van de inmiddels overleden Pol Pot, liep enkele jaren geleden over naar het regeringskamp. Verschillende lidstaten van de Verenigde Naties, de VS voorop, willen dat er een internatinaal tribunaal komt dat de genocide ten tijde van het bewind van de Rode Khmer tussen 1975 en 1979 onderzoekt en de verantwoordelijken straft. De Cambodjaanse regering heeft dat afgewezen maar zegt dat zij wel wil meewerken aan een in Cambodja te houden proces, waarbij steun wordt verleend door buitenlandse juridische deskundigen. Volgens Sary moet het verleden met rust worden gelaten om de vrede en het proces van nationale verzoening, dat volgens hem op gang is gekomen, niet in gevaar te brengen. (Reuters)