Boyz N the Hood

Doughboy zit op de stoep en vertelt Tre dat hij zonet op tv een programma zag over leven in een gewelddadige wereld. Het ging over verre landen. ,,Maar ze zeiden niets over mijn dode broer.'' Misschien weten ze niet wat er hier aan de hand is, zegt hij, of het kan ze gewoon niets schelen.

Doughboy en Tre zijn twee van de jongens waar Boyz N The Hood over gaat, een film over het leven in de zwarte wijk South Central in Los Angeles. Het was één van de eerste grote films die dat lieten zien. Tot dan toe was hiphop-muziek de beste bron voor informatie uit zulke wijken; rapgroep Public Enemy noemde hiphop `het CNN voor zwarten'.

Zo maakte rapper Ice Cube het fraaie nummer It was a good Day, waarin hij een leuke dag beschrijft: hij doet wat aan sport, seks, een spelletje, hangt rond met vrienden. Gaandeweg wordt duidelijk dat zo'n dag een uitzondering is. De dag was goed omdat de politie hem met rust liet, hij zijn AK-geweer niet hoefde te gebruiken, en: `nobody I know got killed in South Central L.A. I can't believe today was a good day'.

Ice Cube maakte in Boyz N the Hood zijn debuut als acteur. Hij speelt Doughboy, een jongen die regelmatig in de gevangenis belandt en veel op straat rondhangt, zijn geweer klaar voor als het nodig is. Hij is het zwarte schaap in het gezin: zijn bravere broer Ricky is de lieveling van zijn moeder. Ice Cube speelde later in meer films, zoals vorig jaar in het door hemzelf geregisseerde The Player's Club.

Boyz N The Hood is het verrassend ingetogen, intelligente debuut van John Singleton, die nu werkt aan een remake van de jaren zeventig-klassieker Shaft.

Boyz N The Hood toont een gemeenschap die constant op scherp staat. Geweld hangt in de lucht, er hoeft nauwelijks een aanleiding te zijn om het los te laten barsten. Zo wordt iemand doodgeschoten omdat de dader hem niet mocht. Het gebeurt op een moment in de film dat we het slachtoffer al aardig hebben leren kennen, hebben gezien hoe hij moeite doet om aangenomen te worden op een universiteit. De statistieken, zus en zoveel doden in L.A., krijgen zo een gezicht en worden nog schrijnender. De boodschap van de film, aan het eind, is simpel: `Increase the peace'.

Boyz N The Hood (John Singleton, 1991, VS), TV2, 20.45-22.35 u.

    • Sietse Meijer