Beurs waardeert aankoop VNU

VNU plukte vanmorgen de vruchten van zijn plannen het Amerikaanse Nielsen Media Research over te nemen. Het uitgeversconcern wil ruim 5 miljard gulden voor het Amerikaanse marktonderzoeksbureau neertellen. Beleggers hadden wel vertrouwen in de acquisitie en beloonden het aandeel-VNU met een plus van 1,10 euro op 36,55 euro.

Het uitgeversfonds was met raambekleder Hunter Douglas de enige die de AEX nog appelwangen bezorgde. Na een bemoedigend begin waarbij de koers ruim drie punten opliep, ging de puf er tegen het eind van de ochtend uit. De belangrijkste graadmeter noteerde slechts een winstje van 2,54 punten op 566,98 punten.

Het bescheiden Amsterdam deed het daarmee wel beter dan de andere Europese beurzen. Londen, Parijs en Frankfurt zaten alle enkele tienden van procenten in de min.

De aanhoudende onzekerheid over de rente is de voornaamste spelbreker. De bondsfuture (termijncontract voor obligaties) zakte met vier eurodubbeltjes. ,,Dat duidt op stijgende rentepercentages en maakt mensen aan de aandelenkant terughoudend'', constateerde een handelaar.

Die reserves ontbraken ten aanzien van Hunter Douglas. De fabrikant van luxaflex komt morgen met zijn halfjaarcijfers en analisten denken dat die beter zullen zijn dan verwacht. Bijna 6 procent ging het Midkap-fonds omhoog naar 34,20 euro.

Van de financiële waarden leverde alleen ING (15 eurocent op 50,25 euro) in. Het gaat daarbij om een kleine correctie van de 2,75 euro koersstijging die de bank-verzekeraar vrijdag boekte na het overnamebod op de resterende aandelen van de Duitse BHF-bank. In zijn sector trok ASR de kar. De verzekeraar schreef 1,10 euro bij op 60,50.