Bär: kampslachtoffers moeten Japan vergeven

Oud-bisschop mgr. R. Bär van Rotterdam heeft gisteren tijdens de jaarlijkse herdenking van de Japanse capitulatie opgeroepen tot vergeving en verzoening. Hij vindt dat de vijandschap van de Nederlandse kampslachtoffers tegen de Japanners moet ophouden. Bär, die zelf in het jongenskamp Ambawara heeft gezeten, noemt de komst van de Japanse keizer Akihito volgend jaar naar Nederland hiervoor een mooie gelegenheid.

Met de Japanse capitulatie kwam 54 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog en aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oud-bisschop verlangt ondanks het pijnlijke verleden van de kampslachtoffers geen verontschuldigingen van de Japanners. ,,Onze kamp-Jappen zijn grotendeels gestorven'', zei Bär in het Haagse Congrescentrum. ,,Wij moeten dus wel bedenken met wie wij te maken hebben, namelijk een nieuwe generatie die met ons aan de vooruitgang van de wereld werkt. Een nieuwe generatie waartoe ook de huidige keizer behoort.''

Voorzitter A. Horstmeier van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 denkt niet dat alle kampslachtoffers de woorden van de oud-bisschop zullen omarmen.

Horstmeier: ,,Er is een groep mensen die zo beschadigd is, die is niet in staat te vergeven. Ik zie dat als hun recht.'' (ANP)