Australië bezorgd om illegale immigranten

De inwoners van de Australische Christmas Eilanden, 360 kilometer ten zuiden van Java en 2.500 kilometer ten noordwesten van Perth, willen dat de regering maatregelen neemt om de toevloed van illegale immigranten tegen te gaan. Afgelopen vrijdag kwamen daar 142 immigranten per boot aan, afkomstig uit Irak. Verwacht wordt dat ze zullen worden overgebracht naar het al overvolle detentiekamp Port Hedland in West-Australië.

Dave Mclean, de voorzitter van het gemeentebestuur van de 2.500 bewoners tellende eilandengroep, zei op ABC Radio dat de eilandbewoners het ongemak van de toestroom van illegale immigranten beu zijn. Zijn woorden zijn illustratief voor de groeiende zorg Down Under over illegale immigranten.

In juni nam het parlement van Nieuw Zeeland na een spoedbehandeling een wet aan die het mogelijk maakt illegalen langer dan 28 dagen gevangen te zetten. Die wet kreeg het fiat na berichten over de komst van een schip met ruim honderd Chinese opvarenden die naar Nieuw Zeeland op weg zouden zijn. Ze zijn daar overigens nog steeds niet aangekomen en er zijn ook geen aanwijzingen dat het andere immigranten is gelukt illegaal Nieuw Zeeland binnen te komen.

In Australië kondigde premier John Howard in juni aan dat zijn regering ruim 160 miljoen zal uittrekken voor betere surveillance van de zeeroutes naar de Australische kust en de benoeming van immigratie-abtenaren in landen waar veel illegalen vandaan komen.

Mensensmokkelaars kunnen tot 20 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld als nieuwe wetsvoorstellen worden aangenomen. Howard wil ook de mogelijkheid beperken om beroep aan te tekenen tegen door ambtenaren genomen beslissingen over de status van immigranten. ,,We kunnen niet blijven toezien. Dit land staat onder groeiende druk van illegale immigratie. We willen een sterk signaal afgeven. Het beeld dat we soft touch zijn, klopt niet meer'', aldus Howard. Dit jaar kwamen al meer dan duizend bootimmigranten aan in Australië, de meesten uit China.

    • Hans van Kregten