Spirit

De veerboot naar Newfoundland vertrekt morgenochtend pas, dus ik heb de hele avond om stuk te slaan in down town North Sydney, Nova Scotia.

De avond valt en ik besluit een wandeling te maken door Commercial Street. Het beeld is troosteloos. Verveloze houten huizen en rommelige winkels. De aanwezigheid van een Thrift Shop van het Leger des Heils en een Zeeman-achtige winkel waar lay away service wordt geboden, versterkt de indruk dat hier niet het koopkrachtigste deel van de Canadezen woont.

Men moet naar de stembus. `Elect Murray Johnston, one of ours', luidt de tekst op een groot bord. `Progressive Conservative' staat eronder. Even verderop is het hoofdkwartier van de Liberals. Voor het raam hangt een overzichtje met daarop de bedragen die de partijen voor de diverse doelen willen bestemmen. Uiteraard geven de Liberals het meeste uit aan gezondheidszorg en onderwijs. Uit een donkere zijsteeg wankelt een man. Hij draagt een honkbalpetje zonder klep en wil de bocht maken om Commercial Street in te lopen, maar struikelt over zijn wandelstok. Hij valt voor mijn voeten. Eigenlijk is het geen vallen: hij legt zich voor mij neer. Ik help hem overeind en zie dat het een indiaan is. First Nation People noemt deze bevolkingsgroep zich hier.

,,This is crap'', zegt hij, wijzend naar het staatje van de liberalen. ,,What country are you from?'' Als ik zeg dat ik uit Nederland kom, grijnst hij en zegt: ,,They love Canadians here.''

Ik leg uit dat de Canadezen ons bevrijd hebben. Deze mededeling blijft even tussen ons in hangen. Dan mompelt hij: ,,Is that a fact?'' Ik reik hem zijn wandelstok aan.

,,Could you spare me a dollar brother'', komt de aap uit de mouw, ,,my cheque is due this week.'' Ik geef hem wat muntjes en hij overhandigt me een opgevouwen briefje en verdwijnt in het donker. Ik loop verder door Commercial Street, langs Cogan's Service Center, waar men zijn auto een rust check kan laten ondergaan voor vijftig dollar.

Onder Cogans lichtbak kijk ik naar de tekst op het briefje.

`Great Spirit, let me not judge a man before I have walked in his moccasins for two moons', staat er in schoonschrift.

    • René Gulié