Rentevrees neemt af, beurs stijgt

De gematigde stijging van de Amerikaanse producentprijzen heeft gisteren geleid tot enthousiaste reacties op de financiële markten. De belangrijkste internationale beurzen boekten flinke winst omdat de vrees voor een renteverhoging in de VS afneemt.

De producentenprijzen bleken in de maand juli slechts 0,2 procent te zijn gestegen tegenover de voorgaande maand. Analisten hadden gerekend op 0,3 procent. Dit was goed nieuws voor beleggers met rentevrees, want de jongste cijfers geven aan dat het met de inflatie wel meevalt en dat de rente in de VS niet of nauwelijks zal worden opgetrokken.

Algemeen is de verwachting dat de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, in de eerstvolgende vergadering op 24 augustus zal besluiten om de rente niet te verhogen, of hooguit met een kwart procent. Daardoor stegen de aandelenkoersen op Wall Street en op de belangrijkste Europese beurzen. De Dow Jones Index steeg 184 punten (1,7 procent) tot 10.973. De Nasdaq steeg met 88 punten (3,5 procent) tot 2.637. Ook de koers van de 30-jarige staatsobligatie, graadmeter van alle obligaties, ging omhoog. De dollar won aan kracht tegenover yen en euro.

De Federal Reserve bracht afgelopen woensdag zijn tweemaandelijkse `Beige book' uit, waarin de toestand van de Amerikaanse economie per bankdistrict wordt beschreven. Vrijwel overal in het land blijken de inflatierisico's beheersbaar. Beleggers, die tot dan toe rekening hielden met een renteverhoging van een half procent, zagen dat als goed nieuws. Hun optimisme werd versterkt door de gisteren gepubliceerde cijfers. Vooral opmerkelijk hierbij was de vrijwel gelijkgebleven `kerninflatie'. Dat is de inflatie waarin de vaak sterk schommelende prijzen van voedsel en brandstof niet verwerkt zijn.

Stan Shipley, econoom van de zakenbank Merrill Lynch, verwacht dat de Fed op 24 augustus de rente met een kwart procent zal verhogen en het daar dan voorlopig bij zal laten. Volgens hem zijn de vorige renteverhoging, een kwart procentpunt in juni, samen met de eventuele nieuwe verhoging over tien dagen voldoende om de economische groei zodanig af te remmen dat de inflatie beperkt kan blijven. ,,De Fed wil elk spoor van hogere inflatie voor zijn'', zegt Shipley. ,,De Fed wacht niet tot het zover is.''