Relikwie

James Brendan Connolly is geen held van deze eeuw. Maar omdat hij in 1896 de eerste olympische kampioen werd, mag hij niet ontbreken in deze serie. Connolly was tijdens de eerste Moderne Spelen in Athene 27 jaar oud. Hij studeerde aan de Harvard Universiteit in Boston en deed in zijn vrije tijd aan hinkstapspringen. Op 6 april 1896 werd hij olympisch kampioen met een sprong van 13 meter en 71 centimeter. Connolly was daarmee de eerste olympisch kampioen sinds de bokser Barasdates uit Armenië, die in 369 na Christus de laatste kampioen was van de Antieke Spelen. Connolly, die later journalist en romanschrijver werd, en de andere winnaars ontvingen voor hun overwinning naast tal van geschenken natuurlijk officiële prijzen. Zo kregen zij een oorkonde in een kartonnen koker, die in goud papier was verpakt. Daarnaast een olijftak uit de heilige wouden van Olympia, zoals de winnaars in vroegere tijden al mochten ontvangen. Maar zonder een medaille was het eerbetoon niet compleet. Niet een gouden medaille, zoals die op de latere Olympische Spelen in vele varianten met verschillende afbeeldingen en teksten zou worden uitgereikt, maar een zilveren waarin de kop van Zeus is geslagen, met op de achtergrond het klassieke silhouet van de Akropolis en het Parthenon. Misschien wel waardevoller dan het goud dat winnaars van nu krijgen.

Aflevering 32 in de serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland