Regels internationale banktransacties

Particulieren krijgen meer wettelijke bescherming bij internationale banktransacties. Volgens een nieuwe wet, die vandaag in werking treedt, moeten overschrijvingen na uiterlijk 5 werkdagen op de bank van de ontvanger bijgeschreven zijn. Banken mogen er wel langer over doen als ze dat in hun voorwaarden opnemen.

De nieuwe Wet Grensoverschrijdende Betaaldiensten stelt verder dat de bank die het geld verstuurt het bedrag moet teruggeven als de betaling niet aankomt. Als het geld te laat aankomt, moet de bank de wettelijke rente betalen. Daarnaast regelt de wet dat kleine bedrijven kunnen klagen bij een geschillencommissie. Ook voor particulieren stelt de wet zo'n klachtenpunt verplicht, maar omdat in Nederland de Geschillencommissie Bankzaken al langer bestaat, verandert er voor deze groep bijna niets. De wet vloeit voort uit een Europese richtlijn uit 1997 en regelt betalingen tussen landen van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. (ANP)