Parijs op matje over rioolafval in veevoer

De Europese Commissie heeft Frankrijk schriftelijk opheldering gevraagd over berichten dat rioolslib zou zijn verwerkt in veevoeder. De commissie zegt dat gebruik van rioolslib in veevoeder zeer grote risico's voor de volksgezondheid met zich meebrengt. Sinds 1991 is die praktijk daarom ook verboden door de Europese Unie.

De Duitse televisiezender ARD meldde donderdag dat zeker vijf Franse veevoederbedrijven rioolslib hebben gebruikt voor de productie van dierenmeel. Dat zou volgens ARD blijken uit een document van het Franse ministerie van Industrie. Er gingen al langer geruchten over het gebruik van afvalstoffen in veevoeders. Dat gebeurde onder meer door slib uit de eigen waterzuiveringsinstallaties in voeders te verwerken. Ook werden, evenals in Groot-Brittannië, kadavers van dieren gebruikt bij de productie van meel.

Het verontreinigde meel is gegeten door pluimvee en runderen, die later onder meer zijn uitgevoerd naar Duitsland. In het gebruikte rioolslib zitten zware metalen, niet te bestrijden bacteriën, antibioticaresten en kankerverwekkende dioxines.

Volgens het Franse weekblad Le Canard Enchaîné is vorig jaar alleen al 3450 ton slib in voeder verwerkt. De Franse autoriteiten zeggen dat wel controles plaatsvinden, maar de betrokken veevoederbedrijven hebben nog geen productieverbod opgelegd gekregen.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) in België, de tweede landbouworganisatie van het land, eist dat alle vlees en voedingsmiddelen uit Frankrijk die meer dan 2 procent vet bevatten alleen nog de grens over mogen als ze zijn voorzien van een veiligheidscertificaat. Een zelfde regel geldt nu voor Belgisch vlees en voedingsmiddelen als gevolg van de dioxineaffaire.

De Nederlandse boerenorganisatie LTO-Nederland denkt niet dat vervuild Frans veevoer op de Nederlandse markt terecht is gekomen. (ANP)