PABLO NAHAR

Na Personnel Changes op naam van Sur5, bewijst bassist Pablo Nahar met Ring no Bell dat hij ook een tentet kan leiden. Aan insiders was dat trouwens al bekend want de opnamen werden in oktober '96, eerder dus dan de kwintetplaat, vastgelegd op de Groningse Jazzmarathon. De Sur5 bemanning; slagwerker Chander Sardjoe, saxofonist Efraïm Trujillo en trompettist Iwan van Hetten is al aanwezig in dit tentet. Het geheel door Nahar geschreven repertoire, van bebop en fusion tot à la Ornette Coleman, is melodieus en uitnodigend en de musici grijpen met verve hun kans er meer dan een grijs product van te maken.

De met een lichte kaseko-beat opgepepte opener `Raymundo' staat als een huis en zet de toon voor een cd die de sfeer heeft van een animerend concert. Het meest `live' en spontaan klinkt de lange titelsong die behalve een vette gitaarsolo van Anton Goudsmit een tekst van zangeres Doreen Reckerts bevat waarin Kriorman, Torkoeman, Bakraman en Hindoestaniman over de tong gaan. Samengevat: Ring no Bell getuigt op een aanstekelijke manier van wat je op veel cd's tegenwoordig mist: speelplezier.

Pablo Nahar 10tet: Ring No Bell (PN 9701). Distr. Postbus 93103

1009 ZC Amsterdam, tel. 020-692 10 56.

    • Frans van Leeuwen