Nonchalant

Hoe rapper het Millennium-keerpunt nadert, des te groter wordt mijn historisch besef. Overigens doet bij bridge het begrip Millennium een beetje raar aan. De relatief nog jonge denksport werd pas begin deze eeuw uitgevonden. Vooruit dan maar, ik vond in de geschiedenis van het bridge twee belangrijke millennium momenten. Eentje van algemeen belang en eentje toegesneden op Nederland.

Wie hebben deze eeuw de meeste invloed uitgeoefend op het mondiale bridge? De spelers: Zia, Hamman, Chemla, Garozzo, Belladonna, Rixi Markus, Goren? De bestuurders: Ortiz Patino, Wolff, Damiani? De auteurs: Culbertson, Kelsey, Reese, Truscott? Het blijft arbitrair, maar voor mij is dé bridge-persoonlijkheid van de eeuw Edgar Kaplan. De verleden jaar overleden Amerikaan excelleerde in alle hierboven genoemde categorieën. Daarnaast was hij voorzitter van het Law Committee van de Wereld Bridge Federatie en vooral ook hoofdredacteur/eigenaar van The Bridge World, het toonaangevende Amerikaanse bridgetijdschrift. Tussen de bedrijven door bracht hij op belangrijke kampioenschappen het publiek in vervoering met zijn commentaar. Zijn superieure spelinzicht gekoppeld aan een flitsend gevoel voor humor deden op die momenten aan zijn persoonlijkheid het meeste recht.

Kaplan won alles wat er maar te winnen viel, behalve de wereldtitel. Hij had wat dat betreft de pech dat zijn spelerscarrière parallel liep aan het onverslaanbare Italiaanse Blue Team. Kaplans taktisch vernuft was fenomenaal, getuige ook dit spel dat hij speelde toen uw verslaggever nog in de luiers lag. Ik geef het woord aan George Rapée, ook al zo'n legende, die het spel in 1951 beschreef in de mei/juni editie van het blad van de Amerikaanse bridgebond.

West, Paren

Noord

Allen kw.

♠ 4

♡ A H 8 6 5 4

♦ A 7 6 3 2

♣ 5 4

West

Oost

♠ A V 8 7 4

♠ B 10 9 6 5

♡ B 9 7

♡ 3 2

♦ H V

♦ B 10 9 8

♣ H 10 9

♣ 3 2

Zuid

♠ H 3 2

♡ V 10

♦ 5 4

♣ A V B 8 7 6

West

Noord

Oost

Zuid

1♠

2♡

pas

3♡

pas

4♡

4♠

dbl

pas

pas

pas

,,Kaplan zat zuid. Noord begon met zijn twee hoge hartens en speelde nog een rondje harten in de hoop dat zijn partner de dummy kon overtroeven.

Tot zover verliep het spel in redelijk rustig tempo, in ieder geval rustig genoeg voor Kaplan om het spel helemaal in zich op te nemen. Het leek aannemelijk dat noord een renonce in schoppen had, zodat 4♡ gemaakt zou worden voor +620. Het was paren, dus moesten NZ proberen het spel drie down te spelen voor +800. Toen de derde harten werd gespeeld, troefde de leider op tafel met de negen. Kaplan troefde evenwel niet over, maar gooide ijskoud een ruitentje af! De leider vervolgde met ♠B van tafel en toen Kaplan met een kleintje bekende, legde de leider vol vertrouwen het aas in de hoop de secce heer bij noord te vangen. Toen deze een ruitentje produceerde slaakte de leider een kreet van ontzetting. Hier aangeland was west verloren. Hij speelde troef voor de heer van Kaplan, die met zijn tweede en laatste ruiten vervolgde en het ruitennaspel aftroefde. Klaveraas was de zesde slag en achthonderd een feit.''

Het mooiste bridgemoment voor Nederland was natuurlijk de verovering van de Bermuda Bowl in Chili in 1993. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. In de kwartfinale moest ons land afrekenen met Amerika I. Het werd een bloedstollende partij bridge met als dramatisch hoogtepunt spel 92, dat wat mij betreft, mijn Hollands Millennium moment is. Ik volg de tekst van het WK-boek Gouden handen, Nederland wereldkampioen bridge (ISBN 907492901):

West gever

Noord

NZ kw.

♠ H 4

♡ 7 4

♦ B 7

♣ A V B 9 8 5 3

West

Oost

♠ 10 8 6

♠ A 9 7 5 3

♡ 6 5 3

♡ V 9 8

♦ 10 6 5 4 2

♦ V

♣ H 6

♣ 10 7 4 2

Zuid

♠ V B 2

♡ A H B 10 2

♦ A H 9 8 3

♣ -

,,Met nog vijf spellen te gaan stond Nederland met 178-171 achter. De uitschakeling was nabij. Toen kwam het nu al legendarische spel 92. In de open kamer gebeurde niets bijzonders, zij het dan dat Rubin voor de zoveelste keer een psych losliet. Muller en De Boer lieten zich dit keer niet van de wijs brengen en bereikten beheerst 4♡. Muller (zuid) kreeg schoppen uit voor de heer en het aas. Hij nam de volgende schoppen en sloeg ♦A. Toen ♦V uit de boom viel. vervolgde hij met ♡A, ♡H en ♡B. Hij verloor later nog een ruiten, zodat hij zijn contract precies maakte.''

West

Noord

Oost

Zuid

Westra

Weichsel

Leufkens

Levin

2♣

2♠

pas

5SA

pas

7♣

pas

7♠

pas

7SA

dbl

pas

pas

pas

In de gesloten kamer opende Berry Westra met 2♣ random. Peter Weichsel bestudeerde het blaadje waarop zijn coach Chip Martel de verdediging tegen deze `rode' opening had uitgeschreven: doublet toont een gebalanceerde opening, een volgbod is transfer voor de naasthogere kleur. Dus bood hij 2♠, een klaverenspel tonend. Aan de andere kant van het scherm had ook Bobby Levin een kopie van de gemaakte afspraken. De nonchalante Amerikaan keek er met een half oog naar. Het vel was voornamelijk gewijd aan de vervolgbiedingen na een doublet op 2♣. De transfers stonden helemaal onderaan. Levin zag het niet en veronderstelde dat zijn partner echte schoppen had. Zonder dralen bood hij daarom 5SA, noord tot groot slem verplichtend als deze twee tophonneurs in schoppen had. Toen de tray terugkwam met 7♣ had Levin nog niet in de gaten wat er aan de hand was. Pas nadat Weichsel 7♠ naar 7SA had geconverteerd en Leufkens dat doubleerde, bemerkte de Amerikaan zijn blunder. De woorden die hij toen uitriep zijn niet voor herhaling vatbaar. Berry Westra legde een geruststellende schoppen op tafel. Leufkens nam het aas en speelde schoppen door. Levin nam een hartensnit, gevolgd door ruiten naar de zeven. Leufkens verbrak met harten na meedogenloos de communicatie, zodat zuid daardoor nog een ruitenslag verloor en drie down ging. Nederland won 16 imps. Vooral dank zij dit spel won Nederland de wedstrijd uiteindelijk met een verschil van 28 imps.

    • Jan van Cleeff