Met carriereselect nog goedkoper bellen

Telefoneren is door toenemende concurrentie flink goedkoper geworden. Kostte bellen van Nederland naar de VS in 1980 nog 6,50 gulden per minuut, inmiddels is dat via KPN Telecom nog maar 19 cent. KPN verwacht dat de tarieven verder dalen.

Zogeheten carrier-selectbedrijven bieden hun diensten al goedkoper aan. Zulke bedrijven hebben geen eigen netwerk. Ze kopen grootschalig `belcapaciteit' bij ondernemingen als KPN.

Die met korting ingekochte telefoonminuten verkoopt zo'n carrier-selectbedrijf weer aan zijn klanten. Het tariefvoordeel van carrier select blijkt vooral bij internationaal en mobiel telefoneren.

Ondanks de prijsverschillen met een gevestigde onderneming als KPN is het aandeel van carrier-selectbedrijven op de Nederlandse markt klein. Volgens de toezichthouder op de post- en telecommunicatiemarkt OPTA maakt slechts 8 procent van de Nederlanders er gebruik van. Een nadeel van carrier-select is namelijk dat de klant eerst een viercijferige code moet intoetsen. Dit euvel verdwijnt waarschijnlijk volgend jaar.

    • Maarten Boddaert