Licht informatief

Voor de meeste mensen zit de vakantie er alweer op. Tijd dat Heartbreak Hotel zijn deuren weer opent, meldt RTL4 vrolijk, want bij gastheer Reinout Oerlemans is het altijd hoogseizoen. Voor de vierde keer biedt Oerlemans in een fictief hotel wekelijks een `luisterend oor' – en liefst nog wat meer – aan jongeren met problemen of een bijzonder talent. Hij hielp een knap kokende jongen aan een baan in het Amstelhotel, maar staat even gemakkelijk klaar voor gokverslaafden of meisjes die door hun vader worden mishandeld.

,,Licht informatief'', noemt Reinout Oerlemans (28) het programma. En dat is ook precies de kant die de voormalig Goede Tijden Slechte Tijden-acteur op wil. Tien jaar geleden werd hij op straat ontdekt door een kindercastingbureau, en voor hij het wist speelde hij als achttienjarige `Arnie' in GTST. Daar was hij op een gegeven moment `goed klaar mee', zegt hij. Dat kon ook, want `Joop' (van den Ende) gaf hem volop kansen zich elders te ontplooien. Oerlemans presenteerde een reeks showprogramma's: de TeleBel-show, de Postcode Loterij Show, Wedden Dat. En die periode is nu ook weer afgesloten. ,,Wedden Dat is natuurlijk een programma met een prachtige historie en het is een eer daarvoor gevraagd te worden. Het is zo gróóts. Maar dat is nu afgelopen. En met Heartbreak Hotel heb ik de richting gevonden waarin ik mij het lekkerst voel. Licht informatief'', herhaalt hij.

In de uitzending van zondag probeert Oerlemans bijvoorbeeld een Portugese jongen aan werk te helpen, opdat die bij zijn Nederlandse vriendinnetje mag komen wonen. ,,En dan ontdek je wel even dat er hier 146.000 banen zijn die niet opgevuld kunnen worden door Nederlanders. Net als in de jaren zeventig, toen we gastarbeiders nodig hadden, al mag je dat soort dingen eigenlijk niet zeggen. Die informatieve lijn willen we er dan in verweven.''

Emotie-tv? Daar wil Oerlemans niet van horen. Ook al geeft hij toe dat het `heartbreak' in de titel misschien wat verwarrend is. En ook al spreekt hij morgen tevens met ouders van een vierjarig meisje dat door een bacteriële infectie al haar ledematen moet missen. ,,Zo'n verhaal, natuurlijk krijg je daar emotie bij. Maar het is niet puur op effect gericht, er zit ook altijd een maatschappijgelinkte invalshoek in. Want het blijkt dat tachtig procent van de mensen met een ernstig ziek kind financiële problemen heeft. Wij zijn nu van plan daar een soort fonds voor op te richten.''

De kritiek dat hij andermans ellende presenteert als amusement, verwerpt Oerlemans. ,,Ik noem Heartbreak Hotel geen amusement. Als je zo redeneert, kun je Vinger aan de Pols ook niet maken. Alles hangt af van de manier waarop je het doet, en daar steek ik mijn hand voor in het vuur.''

Oerlemans is helemaal op zijn plaats, zegt hij. Hoe toevallig hij ook op tv terechtkwam. ,,Heel veel van mijn leeftijdgenootjes zijn nog best wel zoekende, maar ik heb zoiets van: Ik ga hier alles uithalen wat erin zit.''

    • Ellen de Bruin