Krachtig herstel Europese economie

De Europese Centrale Bank rekent op een krachtig herstel van de Europese economie aan de vooravond van de eeuwwisseling. ,,Europa zal met een beduidend sterkere groei het jaar 2000 ingaan.''

Dat zegt Otmar Issing, de Duitse chef-econoom bij de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt en rechterhand van bankpresident Wim Duisenberg, in een vraaggesprek met deze krant. Issing, die jarenlang deel uitmaakte van de directie van de Bundesbank, geldt als de belangrijkste econoom in Europa.

,,De Europese conjunctuur verbetert zich duidelijk'', meent Issing. Was de economische ontwikkeling in de elf eurolanden vorig jaar nog zwak als gevolg van tegenvallende exporten, dit jaar staan de belangrijkste economische indicatoren er beter voor.

De ECB meent dat een groei van 2 procent voor dit jaar in Europa, zoals vele instituten voorspellen, realistisch is. Op een cijfer voor volgend jaar wil Issing zich niet vastleggen, maar de groei zal ,,aanzienlijk hoger zijn''.

Deutsche Bank, het belangrijkste geldinstituut in Duitsland, voorziet voor het jaar 2000 een groei van 3,1 procent in Europa, tegen 2,1 procent in 1999. Vorig jaar bedroeg de groei 2,8 procent. Het Internationale Monetaire Fonds gaat voor 2000 uit van 2,9 procent groei.

Volgens Issing dragen de particuliere consumptie en de export het herstel van de Europese economie. De particuliere consumptie is in de laatste helft van 1998 en de eerste helft van 1999 ,,zeer robuust'' gebleken. Het vertrouwen van de burgers in de economische ontwikkeling is in de eurolanden bovendien nog niet zo hoog geweest, aldus de topeconoom.

In de twee grote economieën Duitsland en Frankrijk verbetert het economisch klimaat. In Frankrijk wordt dit jaar zelfs een groei van 2,5 (ministerie van Financiën) tot 2,7 procent (experts) verwacht dankzij hogere investeringen, export en binnenlandse consumptie.

In Duitsland, eerder dit jaar nog de `zieke man van Europa' genoemd, is het tij gekeerd. De vooruitzichten waren begin dit jaar allesbehalve gunstig, zegt Issing. Sommigen voorzagen zelfs een recessie. ,,Daarvan kan geen sprake meer zijn. De wegzakkende export is zich aan het herstellen.'' Ook de particuliere consumptie in Duitsland is volgens Issing ,,heel robuust'' geweest.

Ondanks het economisch herstel blijft de werkloosheid in Europa en Duitsland (1998: 11,3 procent) hoog, zegt Issing. De werkloosheid heeft voor tachtig procent te maken met rigiditeiten in de economie zoals starre arbeidsmarkten, te hoge belasting- en sociale premiedruk en bureaucratie.

Op pagina 13: INTERVIEW

    • Michèle de Waard