Jol zet toon voor strenge aanpak verbaal geweld

Onder luid applaus van Feyenoord-coach Leo Beenhakker heeft scheidsrechter Dick Jol gisteravond de toon gezet voor een stringente aanpak van supporters die zich verbaal misdragen. Zo deprimerend verliep de rentree van FC Den Bosch in de eredivisie dat de harde kern onder de Bossche fans arbiter Jol in grievende spreekkoren tot zondebok uitriep. Nadat Jol Feyenoord vlak na rust terecht een strafschop toekende, kreeg hij tien minuten lang de meest verschrikkelijke dingen naar zijn hoofd geslingerd. ,,Dat zou je toch je ergste vijand niet toewensen?'', vroeg Beenhakker zich af.

Dat Jol volgens de Brabantse fans `de uitslag al wist' hoort de Haagse scheidsrechter al sinds hij met succes zijn schorsing vanwege vermeende gokpraktijken aanvocht. Toen hem tevens de ergste ziektes werden toegewenst, onderbrak Jol de wedstrijd in Den Bosch voor de eerste keer. De oproep van de speaker mocht niet baten en toen de spreekkoren aanhielden, liep Jol gedecideerd van het veld. Na een pauze van tien minuten kwamen de supporters van Den Bosch tot bezinning, waardoor Jol zijn dreigement om het duel definitief te staken niet ten uitvoer hoefde te brengen.

In het restant van de verlengde oefencampagne voor Feyenoord wandelden de Rotterdammers ontspannen naar een 4-0 overwinning, maar Beenhakker was na afloop vooral blij met de actie van Jol. ,,Ik was het helemaal met Jol eens'', zei de coach van Feyenoord, die zich al jaren ergert aan de normvervaging in het betaalde voetbal. ,,Het wordt tijd dat we paal en perk stellen aan het wangedrag van supporters. Wat moeten we dan? Weer actiegroepen oprichten? Ik besef dat de goeden weer onder de kwaden hadden moeten lijden als Jol de wedstrijd had gestaakt. Maar zoals cabaretier Freek de Jonge al zei: minderheden worden meerderheden. Jol heeft tenminste laten blijken dat voor hem een grens was overschreden.''

De zichtbaar ontstemde Jol wenste zelf geen commentaar te geven op zijn beslissing een afkoelingsperiode in acht te nemen. Vreest Beenhakker niet dat supporters kwetsende spreekkoren kunnen gebruiken om een wedstrijd te laten staken als het hen uitkomt? De Feyenoord-coach met een wanhopig gebaar: ,,Helaas is het een teken des tijds dat iedereen kan doen wat hij wil. We slagen er maar niet in die gasten uit het stadion te krijgen. Op een gegeven moment onstaat een situatie, waarin je zegt: 'zij eruit of wij'. Dan wij maar een keer. Ik besef dat spelers, coaches en arbiters vogelvrij zijn verklaard in de stadions. Elke arbiter zal de grens ergens anders trekken. Maar Jol deed tenminste iets tegen die georganiseerde spreekkoren, daarna hebben we toch niets meer gehoord?''

Treurig was de analyse van Beenhakkers collega Martin Koopman, die durfde te zeggen dat ,,Jol de reacties vanaf de tribunes wel een beetje over zichzelf heeft afgeroepen''. De coach van FC Den Bosch voegde daar haastig aan toe dat de supporters hun onvrede beter in andere bewoordingen hadden kunnen verpakken. ,,Maar ik kan me wel verplaatsen in de woede van de toeschouwers. Zij zaten er bovenop en zagen dat de actie van Liefden geen strafschop was.'' Koopman legde de schuld voor de verbale ontsporingen op de tribunes daarmee bij Jol.

De door Cruz benutte penalty was inderdaad het breekpunt in een wedstrijd die nooit een serieuze tweekamp werd. Aanvankelijk leek Jol ook wel erg snel naar de stip te wijzen, toen Den Bosch-verdediger Roël Liefden Feyenoord-aanvaller Peter van Vossen blokkeerde. De televisiebeelden wezen later echter uit dat Liefden zijn tegenstander zeker vijf seconden aan het shirt vasthield en Jol aarzelde dan ook geen moment. Dat was voor een deel van de aanhang van Den Bosch aanleiding zich luidkeels af te reageren op de scheidrechter, die vervolgens alle betrokkenen bij het betaalde voetbal stof tot nadenken gaf.

De supporters hadden echter meer redenen zich te schamen voor het povere verweer van het eigen elftal. Na de promotie naar de eredivisie werd de bejaardensoos van FC Den Bosch iets verjongd met voetballers die bij andere clubs overbodig waren geworden. Linksback Menno Willems was derde keus bij Vitesse, voorstopper Peter Uneken speelde vorig seizoen in de eerste divisie bij Emmen, aanvaller Krzystof Bociek mocht bij NEC al blij zijn als hij op de reservebank mocht plaatsnemen en vleugelspits Michel Ribeiro acteerde bij Telstar, de hekkensluiter in de eerste divisie.

Geen wonder dat uitgerekend de oudste speler in het betaalde voetbal de enige uitblinker was bij het zwakke FC Den Bosch. Alleen de 36-jarige Arnold Scholten toonde aan nog mee te kunnen op het niveau van de eredivisie en spits Harry van der Laan weet na gisteravond al zeker dat hij dit seizoen bij lange na niet toekomt aan zijn 30 treffers in de eerste divisie. De Haagse topschutter voorspelde reeds een afstraffing door Feyenoord en Scholten kon slechts bedremmeld constateren dat ,,we nu tenminste weten dat Den Bosch nog veel tekort komt in de eredivisie''. Sommige supporters moeten in elk geval nog net zo veel leren als de meeste voetballers van Den Bosch.

    • Robèrt Misset